Beta blokörlerin özellikleri ve karvedilolün analizi
Chemical characteristics of beta blockers and analysis of carvedilol
  1. Tez No: 322642
  2. Yazar: SEVCAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ARISAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beta blokör, beta reseptör, karvedilol, spesifikasyon
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sempatik sinir sistemi hızlı kalp atışına yol açabilir. Kalbin iş yükünü azaltmak için, beta blokör ilaçlar sempatik sinir sisteminin belli etkilerini bloke eder. Kalpteki beta reseptörler adı verilen bölgeyi bloke ettikleri için beta blokerler olarak adlandırılırlar. Bu beta reseptörler, normal olarak, stres sırasında salınan belli hormonlarca aktive edilirler. Stres hormonlarınca aktive edildiklerinde, beta reseptörler kalp hızını ve kalp atım gücünü artıran bir reaksiyonu tetikler. Beta blokerler ise beta reseptörlere bağlanarak, stres hormonlarının bu reaksiyonu tetiklemesini önlerler. Böylece, beta blokerler kalp hızını yavaşlatarak ve kalp kaslarının kasılma gücünü azaltarak kardiyak stresi azaltır. Ayrıca; kalp, beyin ve vücuttaki kan damarlarının spazmını da azaltır.Bu çalışmanın amacı, bir beta blokör olan Karvedilolün, üretim prosesinde kullanılabilmesi için belirli spesifikasyonlara uygunluğunu araştırmaktır. Etken maddenin İnfrared spektrumu çekilmiş, impürite testleri yapılmış, kurşun, demir, arsenik, klorür, kükürtlü bileşen içeriği kontrol edilmiş, nem yüzdesi ve miktar tayini belirlenmiştir. Tüm analizler sonucunda karvedilolün, üretim için uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sympathetic nervous system can lead rapid heart rate. To decrease load of heart, beta blocker medicines blocks sympathetic nervous system. Beta blockers block beta receptor area of the heart, therefore beta blockers get their names from this area. When the body is under stress, it excretes some hormones which activate beta receptors. When beta receptors are activated by stres hormones, they affect a reaction that increases the heart rate and power of heart rate. Beta blockers connect to beta receptors to prevent effects of stress hormones. In this way, beta blockers decrease the heart rate and contraction of heart muscles. As a result of this, cardiac stress is decreased. Furthermore, spasm of heart, brain and body veins are cut down by heart blockers.The purpose of this work is to investigate the compatibility of carvedilol for using in production process. Infared spectrum of factor substance was taken, impurity test was done, lead, iron, arsenic, chlorides, sulfated ash content was controlled, humidity percentage and amount was determined. As a result of all analysis, it was seen that carvedilol is suitable for production.Key Words : Beta blocker, beta receptor, carvedilol, specification