Ankara Saraçoğlu Mahallesi tarihsel çevre çözümlemesi korunması ve örnek yapı bloğu restorasyonu
The historic environmental analysis protection of Ankara Saraçoğlu Quarter and a sample structure restoration
- Tez No: 322672
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN ŞAKİR BİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, History, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Modern Ankara, Saraçoğlu Mahallesi, Modern Mimarlık Mirası, Koruma, Modern Ankara, Saraçoğlu Quarter, Modern Architectural Heritage Conservation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu çalışmada, Modern mimarlık mirasının Ankara'daki önemli örneklerinden olan Saraçoğlu Mahallesi'nin bu miras kapsamında korunması ve yaşatılması için, detaylı çevresel ve yapısal analizleri yapılmış, koruma karar ve uygulamaları irdelenmiş, karşılaşılan problemlere yönelik çözüm önerileri verilmiştir.Konutları, sosyal kültürel hizmet birimleri ile oluşturduğu bütünlükle modern mahalle görünümünde tasarlanan Saraçoğlu Mahallesi'nde yapılan kentsel çevre analizinde mevcut veriler değerlendirilip belgelenmiş ve sorunlara yönelik çeşitli çözümler önerilmiştir.Mahallede yapılan yapı analizinde Modern toplukonut örnekleri olan konut blokları ve kamu yapılarının mimari ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Konut bloklarının, plan tip ve özellikleri, cephe, malzeme, strüktür özellikleri belgelenirken, yapısal bozulma nedenleri belirlenerek bunlara yönelik çözüm önerileri getirilmiştir. Bu bağlamda mahallede en göze çarpan A tipi plan özelliğine sahip bir konut bloğunun 93 (1).Cadde 5'nolu konut) rölövesi çizilmiş, restitüsyon ve restorasyon önerisi verilmiştir. Tek konut örneği için verilen bu öneriler, mahallede ortak mimari ve yapısal özellliklere sahip tüm konutlar göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Bu öneriler, mekanlara, mimari elemanlara ve malzemelere yönelik yapılacak müdahaleleri ve bu uygulamaların devamlılığı için gerekli periyodik bakım şartlarını içermektedir.Ankara Kızılay kent merkezinde, yakın geçmişe tanıklık etmiş olan Saraçoğlu Mahallesi'nin bir kültür varlığı olarak korunması ve heyecan verici potansiyelleri ile kent merkezine katılarak yaşatılması amacıyla yapılan bu çalışmanın, gelecek kuşaklara ışık tutacak bir kaynak olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, detailed environmental and structural analyses are carried out, protection decisions and applications are examined and solutions are offered in order to protect and keep alive Saraçoğlu Quarter, one of the important examples of modern architectural heritage of Ankara.In the urban environmental analyses for Saraçoğlu Quarter, which is designed in a modern quarter look towards Bahçeşehir theory, existing data is evaluated, documented and solutions are offered towards encountered problems.In the structural analyses, architectural and structural features of the public buildings and the housings which are examples of modern housing estate are investigated. By documenting the plan types and features, frontispiece, material and structural features and by determining structural deterioration reasons, solutions are proposed. Within this context, the original design of an A plan type housing standing out among others (93(1).Street housing number 5) was determined, reassembling and restoration suggestions were made. Suggestions for this single housing are made by considering the common architectural and structural features of the all housing in the quarter. The suggestions include the operations to be made for places, architectural components and materials and periodic maintenance conditions in order to provide continuity of these applications.This study is made with the purpose of joining the Saraçoğlu Quarter, which has witnessed the near past at the heart of Ankara Kızılay city center, to the city center and keeping it alive. The study is a source that will shed light upon the future generations.