Kemah cevizlerinin (J. regia L.)seleksiyon yolu ile ıslahı
Study on selection of walnut types (J. regia L.) in Kemah province
- Tez No: 322762
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz Seleksiyonu, Geç yapraklanma, Yan dallarda meyve verimi, Meyve kalitesi, Walnut Selection, Late leafing, Lateral fruitfulness, Fruit quality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma 2009-2010 yıllarında Erzincan'nın Kemah ilçesinde tohumdan yetişmiş ceviz ağacı popülasyonu arasında üstün özellikli ceviz tiplerinin seçilmesi amacı ile yürütülmüştür. 1095-1786 m rakımlar arasında yürütülen seleksiyon çalışmasında tartılı derecelendirme sonucu geç yapraklanan 710 puan ve üzeri alan 9 tip ümitvar olarak belirlenmiştir. Seçilen tiplerin yan dallarda meyve verme oranı %50 ile %80 arasında bulunmuştur. Ortalama meyve ağırlığı 11,18 g ile 15,20 g, ortalama iç ağırlığı 6,14 g ile 8,00 g, ortalama randıman %47,08 ile %58,57 arasında değişmiştir. Ortalama meyve kalınlığı 32,55 mm ile 36,62 mm, ortalama meyve eni 31,58 mm ile 36,15 mm arasında, ortalama meyve yüksekliği 37,73 mm ile 42,29 mm arasında değişmiştir. Seçilen tiplerde ortalama protein oranı %14,70 ile %20,10, ortalama yağ oranı %55,18 ile %65,70 ve ortalama kül oranı ise %1,50 ile % 2,34 arasında belirlenmiştir. Seçilen tiplerde üç tip protandri, 3 tip protogeni ve 3 tip homogami çiçeklenme özelliği göstermiştir.2012, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to aim at selection of superior genotypes among the walnut seedling populations naturally growed in Kemah county of Erzincan province for 2009-2010. In this study, carried out between 1095 and 1786 altitude, nine genotype which were haven 710 and more points acording weight ranked method were determined as hopefull. The ratio of lateral fruitfulness of selected genotypes were ranged from 50% to 80%. The avarage fruit weights, kernel weights and ratios were ranged from 11,18 g to 15,20 g, 6,14 g to 8,00 g and 47,08% to 58,57%, respectively. Measurements of fruit dimensions showed that the avarage fruit lenghts, widhts and heights were between 32,55 mm and 36,62 mm, 31,58 mm and 36,15 mm and 37,73 mm and 42,29 mm, respectively. The results of phenological observations showed that 3 genotypes had protoandry, 3 genotypes had protogeny and 3 genotypes had homogamy. The chemical analyses showed that protein, crude oil and ash contents of selected genotypes were between 14,70% and 20,10%, 55,18% and 65,70 %, 1,50% and 2,34 % respectively. In the selected genotypes there were 3 genotypes had protoandry, 3 genotypes had protogeny and 3 genotypes had homogamy.2012, 76 pages