Tokat ilinde bulunan sert kenelerdeki (Acarı:Ixodidae) Rickettsia varlığının moleküler yöntemlerle tespiti
Moleculer detection of Rickettsia in ticks (Acari: Ixodidae) from Tokat region
- Tez No: 322774
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sert Kene, Rickettsia, Riketsiyoz, Tokat, Türkiye
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Virüs ve bakteri gibi çeşitli enfeksiyon etkenlerinin naklinde oldukça önemli bir role sahip olan keneler, tümü zoonotik karakterli olan riketsiyozların en önemli vektörüdür. Bu çalışmada, Tokat ilinde insanlar üzerinde parazitlenen sert kenelerdeki Rickettsia varlığının araştırılarak bunların Rickettsia bulaştırma potansiyellernin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2006-2008 yılları arası farklı zamanlarda kene tutunması şikâyetiyle bölge hastanesine başvuran insanlar üzerinden alınan yaklaşık 600 kene örneğinin tür teşhisleri ve DNA izolasyonu yapıldıktan sonra polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi kulanılarak Rickettsia varlığı test edilmiştir. Çalışmamız neticesinde 513 kenenin 38'inde (%7,40) Rickettsia bakterileri saptanmıştır. Pozitif örneklerin DNA dizi analizi sonuçlarının NCBI BLAST analizine göre; Hyalomma marginatum'da Rickettsia aeschlimannii, Rickettsia raoulti, Rickettsia sibirica, Dermacentor marginatus'ta Rickettsia raoultii, Rickettsia slovaca, Haemaphysalis parva'da Rickettsia hoogstraalii, Rhipicephalus turanicus'ta Rickettsia marmionii, Ixodes redikorzevi'de Rickettsia japonica varlığı tespit edilmiştir ve ülkemizden rapor edilen ilk kayıtlardır. Sonuçlar bölge kenelerinin Rickettsia bakterilerini taşıdığını ve bu bakterileri bulaştırma potansiyelleri olduğunu açıkça göstermektedir.2012, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
Ticks harbor and transmit many dangerous pathogens such as bacteria, fungi, virus and protozoa to animals and humans. Rickettsia, a basil formed gram-negative intercellular bacteria are one the most common bacteria reside in ticks as they present within the eukaryotic cells of many parasitic arthropods. Ticks are one of the most common vector and reservoir of Rickettsia species. Therefore they play an important role in the transmission of the rickettsial diseases to human. The rickettsial diseases can be classified in two groups: spotted fever group and typhus group. Prevalance and diversity of Rickettsia species in the ticks of Turkey are unknown. In this study, the existence of Rickettsia is surveyed by using molecular techniques in the example of 600 ticks that replicate in human cells between the years of 2006 and 2008 was investigated by using polymerase chain reaction (PCR). Results showed that Rickettsia species were detected in 38 (7,40%) hard ticks. The sequencing and BLAST analysis results indicated that the species of Rickettsia in hard ticks were Rickettsia aeschlimannii, Rickettsai raoulti, Rickettsia sibirica, Ricketssia slovaca, Rickettsia marmionii, Rickettsia japonica and Rickettsia hoogstraalii.