Erzincan ilindeki binalarda ısı yalıtım uygulamaları ve ısı yalıtımının enerji tasarrufuna etkisinin ekonomik analizi
Economic analysis of effect on energy saving of thermal insulation and thermal insulation applications at buildings in Erzincan province
- Tez No: 346731
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOMAKLI, YRD. DOÇ. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Isı kayıpları, Yalıtım, Ekonomik Analiz, Enerji Tasarrufu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ülkemizdeki enerjinin %35?inin binalarda tüketildiği ve binalarda tüketilen enerjinin de %80?i ısıtma amaçlı kullanıldığı göz önüne alınırsa, binalara kurulacak daha verimli ısıtma sistemlerinin yanı sıra binalara uygulanacak uygun ısı yalıtımları ile büyük enerji tasarrufu sağlanacağı çok önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Erzincan ilinde örnek olarak seçilen ısı yalıtımlı ve yalıtımsız her bir bina türünden gerçekleşen ısı kayıpları belirlenerek il genelinde ısı yalıtımı yapılmamış binaların toplamından fazladan gerçekleşen ısı kayıplarının ekonomik analizi yapılması ve Erzincan?da mevcut bulunan ısı yalıtımlı binaların ısı yalıtımlarının termal kamera ile incelenmesi, ısı yalıtımının hiç yapılmaması durumunda fazladan meydana gelen ısı kayıplarının belirlenmesi ve yanlış yalıtım uygulamalarından dolayı meydana gelen ısı kayıp bölgeleri tespit edilmesidir. Yapılan çalışmaların sonucunda, Erzincan ili genelinde bulunan binaların 2 411 189,77 m2 toplam ısı transfer yüzey alanına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu alanın %31,36?sı yalıtımlı, %68,64?ü ise yalıtımsızdır. İlde mevcut bulunan %31,36 oranındaki yalıtımlı binaların yalıtım kalınlıkları değişkenlik arz etmesi nedeni ile daha önce yapılan projelerde Erzincan ili için kullanılan 4, 5 ve 8 cm yalıtım kalınlıklarında hesaplamalar yapılmıştır. İldeki mevcut olan duruma göre %31,36 oranındaki yalıtımlı binaların tümünün 4 cm XPS ile yalıtıldığı kabul edilerek yalıtımlı ve yalıtımsız tüm binalar için yıllık toplam ısıtma maliyeti 163 084 334,38 TL/yıl olarak hesaplanmıştır. Yalıtımsız binaların yalıtımlarının 4 cm XPS ile sağlanması durumunda toplam yıllık ısıtma maliyetinin 85 380 229,75 TL/yıl değerine düşeceği ve buradan %39,13?lük bir tasarruf elde edileceği belirlenmiştir. Yalıtım kalınlığının 5 cm ve 8 cm olması durumunda ise toplam yıllık ısıtma maliyetindeki tasarrufun sırası ile %41,30 ve %43,71 değerinde gerçekleşeceği hesaplanmıştır. İldeki ekonomik analizi yapılan yalıtımlı ve yalıtımsız bazı binalar, termal kamera ile incelenerek izolasyonu olmayan binalardan ve hatalı izolasyon uygulamalarından dolayı meydana gelen ısı kayıp bölgeleri tespit edilmiştir. Bu hataların daha çok binaların taşıyıcı sistemlerinin yeteri kadar yalıtılmadığı veya dış duvar ile aynı kalınlıkta yalıtıldığı durumlarda ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Günümüzde yalıtım bilinci olarak binaların sadece dış duvarlarının yalıtıldığı, pencere, taban ve tavan yalıtımlarına gerekli önemin verilmediği termal kamera görüntüleri ile belirlenmiştir. Yalıtımın duvar malzeme çeşidine göre farklılık gösterdiği ve bina yalıtımının bir bütün içerisinde incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 2013, 108 sayfa
Özet (Çeviri)
In Turkey 35% of the energy is consumed in buildings. 80% of the energy consumed in buildings is used for heating purposes. Considering these facts, efficient heating systems and suitable heat insulation will provide huge energy In this study, it was aimed to determine heat losses in the sample heat insulated and uninsulated buildings in Erzincan Province and conduct heat loss economic analysis. In addition, heat insulation of buildings were examined by thermal cameras. Also, it was aimed to determine the heat losses that were occurring in the absence of thermal insulation and proper insulation applications. As a result of the study, it is identified that total heat transfer surface area in the buildings in Erzincan is 2 411 189,77 m2. 31,36 per cent of this area is insulated and 68,64 per cent is uninsulted. Because, the insulted buildings? insulation thicknesses differ, 4, 5 and 8 cm insulation thickness calculations were made according to the projects that was made in Erzincan before. Assuming that the insulated buildings built with 4 cm XPS, total heating cost was determined as 163 084 334,38TL/year. If the uninsulated buildings have 4 cm XPS standard total annual heating cost would decrease to 85 380 229,75 TL/year and there would be 39,13 per cent saving. If insulation thicknesses is 5 cm and 8 cm, total annual saving respectively would be 41,30 per cent and 43,71 per cent. Furthermore, areas of heat loss was determined in the buildings which don't have thermal insulation and proper insulation applications. It was discovered that these errors have emerged when carrier systems are not properly isolated or they are isolated with the same thickness of the outer wall. Today, as awareness of insulation only the outer walls of buildings is considered. It was found out by thermal camera images that window, floor and ceiling insulations are not given enough importance. Insulation differs depending on the type of wall material and building insulation be examined holistically. 2013, 108 page Keyword: Heat losses, Insulation, Economic analysis, Energy saving