Organofosforlu pestisidlerden phosmetin Pseudomonas fluorescens ile biyodegradasyonunun kesikli ve sürekli sistemlerde araştırılması
Investigation of biodegradation of phosmet organophosphorus pesticides by Pseudomonas fluorescens in batch and continuous systems
  1. Tez No: 323059
  2. Yazar: SELİN YILMAZ DURDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞAD USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: P.fluorescens, Phosmet, Biyodegradasyon, Sıcaklık, Başlangıç pestisit konsantrasyonu, P. fluorescens, Phosmet, Biodegradation, Temperature, Initial pesticide concentration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma da, phosmet?in P. fluorescens bakterisi ile biyodegradasyonu kesikli karıştırmalı reaktörde ve dolgulu kolon reaktörde incelenmiştir. Substrat olarak seçilen glukoz pestisite ek karbon kaynağı olarak kullanılmıştır. Deneylerde serbest P. fluorescens ile kesikli sistemde başlangıç pH?ı, sıcaklık ve başlangıç pestisit konsantrasyonu gibiparametrelerin substrat tüketim ve mikroorganizma üretim hız ve verimliliklerine etkileri araştırılmış ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Optimum sıcaklık 40 °C ve başlangıç pestisit konsantrasyonu 5 mg/L?de, optimum Ph phosmet için 7 olarak bulunmuştur. 5 mg/L pestisit konsantrasyonundan daha yüksek konsantrasyonlarda aşırı toksik bileşen inhibisyonunun etkili olduğu gözlenmiştir. Deneylerde kesikli sistemde substrat inhibisyonunun gözlendiği durumda mikroorganizmanın büyüme hızı substarat derişimine bağlı olarak Haldane Eşitliği ile ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, biodegradation of the phosmet with P. fluorescens was investigated in a batch stirred reactor and bed reactor. Glucose was used as carbon source in addition to pesticides. The effects of initial pH, temperature and initial pesticides concentrations on the substrate removal and specific growth rates and yields were investigated and results were compared. Optimum initial pH values were obtanied as 7 for phosmet and which optimum temperature as 40°C and 5 mg/L respectively. At higher pesticide concentrations (>5 mg/L), substrate inhibition was observed. Atexperiments, where substrate inhibition obsered, microorganism?s specific growth was implied with Haldane Equality depending on substrate concentration.