Değirmendere havzasında pestisit kirliliğinin araştırılması
Examination of pesticide contamination in Değirmendere basin
- Tez No: 145828
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organoklorlu Pestisitler, Organofosforlu Pestisitler, Toprak, Organochlorine Pesticide, Organophosphorus Pesticide, Water, Soil
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada 2003 Ocak ve 2004 Aralık tarihleri arasında Değirmedere Havzasından alınan toprak ve su örneklerinde pestisit kirliliği araştırıldı. Değirmendere Havzasının seçiminde havzada yaşayan insanların önemli bir kısmının geçimlerini ziraatle sağlamaları ve havza sularının içme ve kullanma amaçlı tüketilmesi önemli bir etken oldu. Kirlilik seviyesi ölçülecek pestisit seçiminde havzadaki çiftçiler tararından yaygın ve sürekli olarak kullanılan pestisitler göz önüne alındı. Ayrıca pestisitin yeraltı su kaynaklarına sızma, doğada uzun süre bozulmadan kalma özelliği (T m uzun olması) ve zehirlilik etkisi pestisit seçiminde rol oynadı. Ülkemizde kullanımı yasaklanmış organoklorlu pestisitler (OC) de 10 - 20 yıl gibi doğada bozulmadan kalma özelliğinden dolayı ve bu ucuz pestisitlerin bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kaçak olarak kullanılabileceği düşüncesiyle listeye eklendi. Kirlilik analizi yapılan organofosforlu (O.P) pestisitler: Azinfos-metil, Klorpirifos-etil, Diazinon, Diklorvos, Dimetoat, Malatiyon, Triklorfon, organoklorlu (O.C) pestisitler: bölgede yaygın olarak kullanılan Endosülfan ve kullanımı yasaklanan organoklorlular ve izomerleri: Aldrin, Alfa BHC, Gamma BHC, 4-4-DDD, 4-4-DDE, 4-4- DDT, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehit, Heptaklor, Heptaklor epoksit, Metoksiklor' dur. Değirmendere havzasında 9 taran alanından alman 200 su ve 200 toprak örneğinde organofosforlu ve organoklorlu pestisitlerden oluşan toplam 22 pestisit araştırıldı. Pestisitler için yaş meyva ve sebzelerde pestisit kalıntısı analizi için geliştirilen çoklu tayin metodu (TS EN 12393), toprak ve sudaki pestisit kalıntıları içinde geçerli olduğu doğrulanarak kullanıldı. Organoklorlu pestisitler gaz kromatografi ile bağlantılı elektron yakalama detektörü (ECD) ile organofosforlu pestisitler ise gaz kromatografi ile bağlantılı azot-fosfor detektörü (NPD) ile tayin edildi. Doğrulama kütle spetroskopisi (MS) ile yapıldı. Metot alt tayin sınırı 0.005 - 0.1 ug/L arasındadır. Geri Kazanım oranı su için %75±5 - %122±7 değerleri arasında, toprak için %73±5 - %1 10±4 değerleri arasındadır. Örnekleme yapılan su kaynakları, yaygın olarak kullanılan zirai ilaçların (pestisitlerin) uygulandığı taran alanlarından veya yakınından seçildi. Her su kaynağı etrafında bulunan tarım alanlarından da toprak örnekleri alındı. Yıl içindeki mevsimsel değişikliklerin ve kirletici kaynakların etkilerinin gözlenebilmesi için aylık periyotlar halinde, yağmurdan bu gün sonra yeraltı su kaynaklarından ve kaynağa yalan taran darılarından örnekler alındı. Örneklerin yukarıda verilen metot ile analiz sonuçlan havza içinde yer alan bazı toprak ve kaynak suyu örneklerinde Azinfos-metil, Klorpirifos-etil, Diazinon, Diklorvos ve Endosülfan kirliliğinin bulunduğunu göstermesine karşın, gözlenen pestisit kirliliği değerlerinin sağlık açısından izin verilen maksimum değerlerin altında kaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Because majority of population in this basin do agriculture and water springs are the main source of drinking water for the local people, Değirmendere basin was selected for monitoring of pesticide residues. The selection of pesticides to be included in the study was made on the basis of continuous application according to a farm use survey. The potential for leaching and stability (high T1/2) in the environment and its toxicity were also taken into consideration. Some prohibited organochlorine pesticides used in the past were added into the pesticide list because of their long presence in the nature for 10 - 20 years. Also, they are cheap and may be sold and used illegally in our country. These pesticides are organochlorine: Endosulfan, Aldrin, Alpha BHC, Gamma BHC, 4-4-DDD, 4-4-DDE, 4-4-DDT, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehyde, Heptachlor, Heptachlor epoxide, Methoxychlor and organophosphorus: Azinphos-methyl, Chlorpyrifos-ethyl, Diazinon, Dichlorvos, Dimethoate, Malathion, Trichlorphon. Validated analytical procedures (standart method EN 12393-1, TS EN 12393-1) for the determination of 22 organochlorine and organophosphorus pesticides have been applied to 200 water and soil samples from 9 agricultural fields in Değirmendere Basin. Organochlorine pesticides were detected by Electron Capture Detector (ECD) and organophosphorus pesticides were detected by Nitrogen/Phosphorus Detector (NPD). Validation was performed by mass spectroscopy. Limit of detection for the method was between 0.005 and 0.100 ug/L. Recovery was between 75±5 %and 122±7 % for water, 73±5 % and 1 10±4 % for soil. The places chosen for sampling soil were agricultural fields which pesticides were widely applied. The water springs chosen for sampling water were near or in these agricultural fields. To observe pesticide contamination and the effect of seasonal change on it, samples were taken one day after rain, for each month. The results showed the presence of pesticides in groundwater and soil around agricultural area. The main contaminants were Azinphos-methyl, Chlorpyrifos-ethyl, Diazinon, Dichlorvos, Endosulfan in water and soil. Pesticide residues and their concentrations were found below levels of concern (healthy critical level) although these findings indicate pesticides contamination.