Atom molekül etkileşmelerinin paralel programlama kullanılarak dalga paketi metodu ile incelenmesi
The investigation of atom diatom scattering by using a wave packet method with parallel programming
  1. Tez No: 323080
  2. Yazar: EMİNE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Reaksiyon ihtimaliyeleri, Centrifugal Sudden yakla?ımı, Tesir kesitleri, Hız sabitleri, Langevin model, Astrokimya- ilk evren, Reaction probabilities, Centrifugal-Sudden (CS) approximation, Cross-sections, Rate constants, Langevin model, Astrochemistry ? Early universe
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Li + H2+ reaksiyonu ve izotop (D2+/T2+) reaksiyonlarının dinamik ve kinetikleri Martinazzo ve arkada?ları tarafından hesaplanan ab initio potansiyel enerji yüzeyi üzerinde zamana bağlı dalga paketi (TDWP) Bağla?ık Kanal (CC) metodu kullanılarak hesaplandı. Li + H2+ reaksiyonu ve izotopları için v=0, j=0 ba?langıç kuantum durumları için reaksiyon ihtimaliyetleri, toplam açısal momentum kuantum sayısı, J=0 dan J=90 a ve e?ik enerjisinden 1 eV çarpı?ma enerjisi aralığında hesaplandı. E?ik enerjisi (0,2 eV) ile 1,0 eV çarpı?ma enerjisi aralığında integral tesir kesiti elde edildi. 200-1000 K aralığında sıcaklığın bir fonksiyonu olan Arrhenius tipi deği?kenlik gösteren hız sabiti hesaplandı. Hız sabitinin, moleküller arası kinetik izotop etkisinin oldukça büyük olduğu görüldü. TDWP-CC sonuçları ile TDWP- Centrifugal-Sudden (CS) Yakla?ım sonuçlarının birbiriyle uyum içerisinde olduğu görüldü. Ayrıca bu reaksiyon için CS yakla?ımının daha doğru sonuçlar verdiği görüldü.H ++ LiH reaksiyonu, ilk evrenin ?artlarında TDWP-CC metodu kullanılarak ab initio potansiyel enerji yüzeyi üzerinde çalı?ıldı. H+ +LiH (v=0,j =0)?H2++ Li süreci için toplam reaksiyon ihtimaliyetleri, 5×10?3 eV ile 1 eV enerji aralığında toplam açısal mometum kuantum sayısı J=0 dan J=110 a kadar hesaplandı. 5×10?3 eV dan küçük enerji değerlerindeki integral tesir kesiti için, Langevin model kullanılarak ekstrapolasyon yapıldı. 10-1000 K aralığında hesaplanan hız sabitinin değeri yakla?ık ?10?9cm3s?1 olup sıcaklıktan bağımsız olduğu bulundu. Bu sonucun ilk evren lityum kimyası modelleriyle uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The dynamics and kinetics of the Li + H2+ reaction and its isotopic variants (D2+ and T2+) have been studied by using a time-dependent wave packet (TDWP) coupled-channel (CC) method on the ab initio potential energy surface (PES) of Martinazzo et all. Total initial v=0, j= 0 state-selected reaction probabilities for the Li +H2+ reaction and its isotopic variants have been calculated from the threshold up to 1 eV for total angular momenta J from 0 to 90. Integral cross sections have been evaluated from the reaction probabilities at collision energies from threshold (?0,2 eV) up to 1,0 eV collision. The calculated rate constants as a function of temperature show an Arhenius type behavior in the 200K - 1000 K temperature interval. It has been found to be a considerable large intermolecular kinetic isotope effect. The TDWP-CC results are in overall good agreement with those obtained applying the TDWP Centrifugal-Sudden (CS) by approximation, showing that the CS approximation is rather accurate for the title reaction.H+ + LiH reaction have been studied using a quantum reactive time-dependent wave packet (TDWP) coupled-channel quantum mechanical method on an ab initio potential energy surface at conditions of the early universe. The total reaction probabilities for the H+ +LiH(v=0,j =0)?H2++ Li process have been calculated from 5×10?3 eV up to 1 eV for total angular momenta J from 0 to 110. Using a Langevin model, integral cross sections have been calculated in that range of collision energies and extrapolated for energies below 5×10?3 eV. The calculated rate constants are found to be nearly independent of temperature in the 10?1000 K interval with a value of ?10?9cm3s?1, which is in good agreement with estimates used in evolutionary models of the early universe lithium chemistry.