The effect of particle size of silicone type softeners on color assessment of treated cotton fabrics
Silikon yumuşatıcıların parçacık büyüklüğünün pamuklu kumaşların terbiye işlemi sonrası renk değerlendirmesine etkisi
- Tez No: 323111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM GÜNEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silikon yumuşatıcılar, renk farkı, yumuşatıcı parçacık büyüklüğü, yumuşak tutum, Silicone softeners, color difference, particle size of softener, soft hand
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tekstil üretiminde bitim işlemleri önemli bir yere sahiptir. Renk ve tutum tekstil endüstrisinde önemli parametrelerdir. Bu parametreler kumaş seçiminde en belirleyici etkiye sahiptir. Ayrıca renk ve tutum, tekstil eğitimi almış veya almamış tüm müşteriler için kumaş kalitesinin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Renk değerlendirmesi ticari açıdan da önem taşımaktadır ve renk farkı tekstil üretiminde birçok ticari probleme neden olabilmektedir. Bu problemlerin çözümü için farklı yöntemler denenmiştir. Bunlardan bir tanesi de farklı parçacık büyüklüklerinde yumuşatıcılar kullanılması olmuştur. Bu çalışmada farklı parçacık büyüklüklerindeki silikon yumuşatıcıların pamuklu örme kumaşlarda renk değişimine etkisi araştırılmıştır. Üç farklı parçacık büyüklüğünde silikon yumuşatıcılar kullanılmıştır. Daha detaylı sonuçlar elde edebilmek için, yumuşatıcı banyosunda asidik ve alkali pH etkisi ve yumuşatma işleminden sonra yıkama ve ütülemenin renk farkına etkisi araştırılmıştır ve en doğru reçeteyi bulmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Finishing processes have an important role in textile manufacturing. Color and handle are important parameters in textile industry. These parameters have the most significant effect for selection of a fabric. Also color and handle are important parameters for customers who educated or non-educated in textile, to evaluating the quality of a fabric. Color assessment is also commercially important and color difference causes several commercially problems in textile manufacturing. Different methods have been tried to solve this problem. One of these is the usage of softeners with different particle sizes. In this study, the effect of the different particle size of the silicone softeners on color difference were investigated for knitted cotton fabrics. Three different particle sized silicone softeners were used. The effect of acidic and alkali pH in softening bath, washing and ironing after softening treatment on color difference were investigated for more detailed results and finding to the best recipe were aimed.