Investigation of the effect of heating rate on the dose dependence of tl glow curves of Li2B4O7: Mn (TLD - 800)
Isıtma hızının Li2B4O7: Mn (TLD-800) kristalinin ışıma eğrileri üzerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 323122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER RABİA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Li2B4O7: Mn (TLD-800), f(D), termal sönüm, Li2B4O7: Mn (TLD-800), f(D), thermal quenching
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, ısıtma hızının Li2B4O7 (TLD-800) kristalinin ışıma eğrileri üzerine etkisi doz-cevap fonksiyonu ve doğrusallık fonksiyonu f(D)kullanılarak araştırılmıştır. Doz-cevap fonksiyonu, 1 oC/s and 20 oC/s arasında lineer ısıtma hızları kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ana dozimetrik pikin 3 oC/s ve 4 oC/s ısıtma hızlarında en yüksek doğrusallık değerine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca ısıtma hızının artmasıyla toplam eğri alanı %65 oranında azalmıştır ve bu azalma teoride belirtildiği gibi termal sönümleme ile açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the heating rate on the dose dependence of TL glow curves of Li2B4O7: Mn (TLD-800) have been investigated by using the supralinearity function, f(D). The dose response functions have been evaluated at different linear heating rates between 1 oC/s and 20 oC/s. The results of this study have showed that, the main peak shows high linear behaviour at linear heating rate of 3 oC/s and 4 oC/s. Also the peak temperatures of all peaks are shifted higher temperatures and the integrated peak area of the curves decreases by about 65 %. as the heating rate increases as expected in theory because of the thermal quenching effect.