Geri Dön

Selçuklu dönemi madeni eserleri yapım ve süsleme özellikleri (Ankara Etnografya, İstanbul Türk ve İslam eserleri Müzeler)

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 32317
  2. Yazar: AYDIN ERKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TACİSER ONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Resim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 208

Özet

ÖZET VI I «yüzyıla kadar Orta Asya'da yaşamış olan, Oğuzla rın Kınık aymağından olan Selçuklu Türkleri 1040 yılında topraklarını batıya doğru genişleterek Horasan'ı almışlar ve t ran 'a hakim olmuşlardır. 1050 yılında Selçuk Beyin aglu ve torunları zamanında Mezopotamya, Suriye-Bag*dat alınmıştır. 1071 yılında da Anadolu zapt edilmiş ve sınırlarını İznik 'e kadar geniş leterek Büyük Selçuklu İmparatorluğunu kurmuşlardır. XI-XI1I yüzyıllar arasındaki üçyüz yıllık süre içinde Orta Asya'dan getirdikleri sanat gelenekleriyle, yerleş tikleri bölgelerin kültür birikimlerini kaynaştırmışlar ve yepyeni mimari eserler yanında çeşitli madeni eserle rinde yapılmasına öncülük etmişlerdir. Selçuklu sanatkarlar, Anadolu'daki eski uygarlıkla ra ait sanat eserlerini de inceleyerek bu eserlerin ya pım, süsleme tekniklerinden faydalanmışlardır. ön Asya sanatlarında kullanılan ejder, grifon gibi sembolik hayvan figürleri ile geometrik ve bitkisel mo tifler madeni eserlerin süslemelerinde uygulanmıştır. Madeni eserlerin yapımında tunç, bronz, bakır, pirinç gibi metaller kullanılmış, döküm ve dögme tekniği ile esere biçim verilmiştir.ii Anadolu'da yapılan arkeolojik kazılar neticesinde ma den sanatının günümüzden 10.000 yıl önce Çatalhöyük ' te gerçekleştirildiği ve tavlama yöntemiyle madenlerin yumu şatılarak islendiği görülmektedir. ti. ö. 4000 yılında bakıra kalay karıştırılarak“tunc”alaşımı da elde edilmiştir. Selçuklular Döneminde, tunç ve bronz gibi alaşımlar ile birlikte, pirinç alasnıu metaller de kullanılarak ma den sanatına yeni ve güzel eserler kazandırılmıştır. Tunçtan döküm tekniği ile samdan, buhurdan, havan, tepsi, yüzük, kemer tokası, ayna gibi eserler üreten Sel çuklu sanatçıları, maden süsleme teknikleri ile bu eser lerin üzerini bitkisel, hayvansal, geometrik, sembolik, zencirek, hat yazı ve insan figürleri kompozisyonları ile süslemişlerdir. Çok az eserin üzerinede kakma teknig“ ile gümüş, altın ve bakır süslemeler de yapılmıştır. Ankara Etnografya, istanbul Türk-îslam Eserleri Müze lerinde bulunan 50 eserin fotoğrafları çekilmiş olup, Mü ze literatürlerinden, yazılı kaynaklardan da yararlanıla rak yapım ve süsleme özellikleri, her eser için ayrı ayrı hazırlanan ”Bilgi Formları" nda gösterilmiştir. Genel alarak, eserlerin yapımında döküm tekniğinin daha fazla kullanılmış olduğu görülmektedir.

Özet (Çeviri)

SUMMARY The Seljuk Turks from Kınık Tribe, lived Central Asia until VI Ith.century. They extended their boundary to the westward and captured Khorasan and domindted Iran. In 1050 in the reign of Seljuk Beg' s son and grand children, Mesopotamia, Syria and Baghdad were seized. In 1071 Asia Minor was conqured. The boundary of the empire was broadened and the Great Seljuk Empire was establis hed. Within three hundred years' duration, from VII to VI I Ith.century, the art traditions of Seljuks from Cent ral Asia were united cultural accumulation with the regi ons they settled. They constructed architectural monu ments. The knowledge of metal casting, even of most rudi mentary character. The Seljukian artisans, examining the arts from Ana tolian old civilizations, they made use of decoration and manifacture techniques in their arts. Far decoration, they applied symbolic animal figures (dragon, griffon), geometrical and vegetal motives to me tal craft. Bronze, copper, brass etc. Were used for producing of metal crafts and these art masterpieces were shaped with enumeration and forge techniques.The outcome of archeological excavations in Anatolia show that metal crafts have emerged 10000 years ago in Çatal Huyuk and seen that with annealing method, these metals were molified and processed» Tin and copper were mixed and“bronze”alloy was pro duced about 4000 BC. Brass alloy was also used. The new and magnificient arts were brought in during Seljuk Era. Seljuk artisans produced candlestick, censer (thurib le), mortar, tray (server), ring, gurdla buckle, miror with bronze enumeration techniques. These arts were decor ated with vegetal, animal, geometrical, symbolic,“senci- rek”, calligraphy and human figures. Very few crafts were shaped with repousse technique. As decoration materials gold and copper were used on these crafts. 50 art masterpieces' photographs were taken in Ankara Ethnographical and Istanbul Turkish-Islamic Arts Museums. Written documents have used and every production and de coration characteristics have shown on“The Data Formats”In generally, it is also to be seen that the enamura- tion technique is widely used.

Benzer Tezler

  1. Çorum Müze Müdürlüğü koleksiyonunda yer alan Selçuklu dönemi madeni eserleri

    Seljuk period metal works in the collection of Çorum Museum directorate

    SÜMEYRA BEKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Sanat TarihiHitit Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÇİĞDEM KARAÇAY

  2. Mardin müzesindeki Sürekli Definesine ait madeni eserler

    Metallic works belonging to the Surekli Treasure in The Mardin museum

    MEHMET DENİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    ArkeolojiNecmettin Erbakan Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ŞİMŞİR

  3. Anadolu camcılığının gelişimi, seramik ve maden sanatlarıyla bağlantısı

    Başlık çevirisi yok

    ÜZLİFAT ÖZGÜMÜŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Sanat TarihiMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    PROF.DR. NERMİN SİNEMOĞLU

  4. Akşehir Nasredin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesindeki Türk dönemi madeni mutfak eşyaları

    Metal kitchenware in Akşehir Nasreddin Hoca Archeology and Ethnography Museum

    AYŞE ULU KURTARAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Sanat TarihiSelçuk Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT KARADEMİR

  5. Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi'nde bulunan bir grup sırsız seramikler

    A group of unglazed ceramics found in Konya Karatay Madrasah Tile Works Museum

    MERVE ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    El SanatlarıPamukkale Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM CİRTİL