Yapay sinir ağları yaklaşımıyla lastik kalıbı maliyetlerinin tahmin edilmesi
Forecasting costs of tire mold with artificial neural networks approach
- Tez No: 323177
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN FIĞLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lastik Kalıbı, Maliyet Tahmini, Regresyon Analizi, Yanak, Yapay Sinir Ağları, Tire Mold, Cost Forecasting, Regression Analysis, Sidewall, Artificial Neural Networks
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada son yıllarda sıkça kullanılan bir tahmin yöntemi haline gelen Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanılarak araba lastik kalıbı maliyetleri tahmin edilmeye çalışılmıştır. Karmaşık dinamiklerinden dolayı oldukça değişken ve etkileşimli bir yapıya sahip kalıp maliyetlerinin bulunabilmesi için doğru ve güvenilir tahminlere gereksinim vardır.Kalıp maliyetlerini belirleyen alt ve üst yanak dış çapı, iç çapı, kalınlıkları, desen karmaşıklığı ve kasa türü ağ mimarisinde ana kriter olarak alınmıştır. Yapay sinir ağının ürettiği sonuçların gerçeği ne kadar yansıttığı istatistiksel olarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Regresyon Analizi (RA) ile yapılan maliyet hesaplamaları ile karşılaştırılmış ve yapay sinir ağları ile gerçeğe daha yakın maliyet tahminleri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has tried to forecast the future costs of automobile tire molds using Artificial Neural Networks (ANN) which became a very popular forecast technique in the recent years. For calculating the cost of a mold which has a considerably unsteady and interactive structure because of its complex dynamics, straight and confidential predictions are needed.Top and bottom sidewall outer diameters, inner diameters, thicknesses, complexity of the pattern and case type were assumed as mean criteria of the cost of each tire mold. The accuracy of the results produced by the neural network was statistically evaluated. The results were compared with cost estimates made by Regression Analysis (RA) and it is comprehensible that the results of ANN are nearer than the results of Regression Analysis to the real costs of these tire molds.