Raylı sistemlerde enerji verimliliği
Energy efficiency of rail systems
- Tez No: 323178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE KUŞDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Raylı Sistemler, SimuX, Ulaşım, Energy Efficiency, Rail Systems, SimuX, Transportation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Enerji verimliliği kısa bir tanımla üretimdeki verimi ve niceliği düşürmeden kullanılan enerji miktarının en aza indirgenmesidir. Enerji verimliliğini, çevre kirliliği son yıllarda büyük alarmlar verirken sadece ekonomik boyutta düşünmek yanlış olur. Çünkü kullanılan enerjinin azalması demek temiz çevreye bir adım daha yaklaşmak demektir.Ulaşımda ve özellikle temiz enerji olarak sınıflandırdığımız raylı tip ulaşımda enerjinin verimli kullanılmasına dair araştırmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bununla ilgili birçok araştırmalar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Böylelikle, hem ülke için daha az enerji kullanımı dolayısıyla daha güçlü bir ekonomi, hem de çevreye verilen zarar minimuma indirgenerek geleceğe en büyük yatırım yapılmış olacaktır.Bu kapsamda tezde raylı sistemler işletme, araçlar ve altyapı olarak incelenmiş ve çeşitli tasarruf imkânlarına değinilmiştir. Sanılanın aksine raylı tip araçlarda enerji tüketimini etkileyen birçok faktör vardır. Aynı anda birçok girdinin varlığının enerji tüketimine ve tasarrufuna katkıları da bulunmaktadır.Bu çalışmada, raylı sistemlerin enerji verimliliği; İstanbul'daki kent içi ulaşımda raylı sistem ile otobüs taşımacılığının karbondioksit (CO2) salınımı açısından karşılaştırılmıştır. Raylı sistemi temiz bir çevre için tercih etmemiz gerektiği bulunan sayısal sonuçlar referans gösterilerek belirtilecektir.Daha sonra yapılan yolcu sayısı, eğim oranı, katener sistemi ve rejeneratif frenlemenin enerji tüketimleri SimuX simülasyon programı kullanılarak kıyaslanacaktır.Son olarak da belli kuruluşlardan alınan sayısal verilerle yapılan hesaplamalarla tramvayın ve şehir içi otobüs taşımacılığının enerji sarfiyat kıyaslamaları ve maliyet analizleri yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency in a short definition is minimizing the energy used without reducing efficiency and amount in generation. To think energy efficiency only in economical dimension would be wrong while environmental pollution gives big alarms in recent years. Because reduction of energy used means to be one step closer to a clean environment. Researches concerned with use of energy efficiently in transportation and especially rail transportation we classify as clean energy have gained momentum in recent years. A lot of researches have been done and continue to be done about it. Thus, less energy use thereby stronger economy for the country and largest investment to the future by reducing damage to environment to the minimum will be accomplished.In this context, rail systems were examined in terms of management, vehicles and infrastructure, and various savings opportunities possibilities discussed. Contrary to popular belief, there are many factors that affect energy consumption in rail-type vehicles. Availability of many inputs at the same time contributes to energy consumption and savings.In this study, energy efficiency of rail systems; were compared in terms of (CO2) emissions of rail system and bus transportation in urban transportation in Istanbul. Why we should prefer rail system for a cleaner environment will be specified by reference to numerical results.Then an example Metro Line will be compared in terms of number of passengers, gradient rate, centenary system and regenerative braking energy consumptions by using SimuX simulation program.Finally, tram and city bus?s energy consumptions and cost analysis were evaluated by calculations on the basis of numerical data received from certain organizations.