Avrupa Peyzaj Sözleşmesi (APS) ve Türkiye'deki uygulamaların irdelenmesi
The European Landscape Convention (ELC) and discussion on the implementations of the convention in Turkey
- Tez No: 323223
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, Avrupa Konseyi, Türkiye?deki APS Uygulamaları, The European Landscape Convention (ELC), Council of Europe (COE), ELC implementations in Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde kentsel alanlar giderek kontrolsüz bir şekilde kırsal alanları dönüştürmektedir. Hızlı sanayileşme, kontrolsüz kentleşme ve nüfusun artan gereksinimlerinin kaynaklar üzerindeki baskıları her geçen gün artmaktadır. Peyzajın pek çok bileşeninin bu baskılar altında olmasına rağmen birçok uluslararası topluluk tarafından peyzajlar göz ardı edilmiştir. Avrupa Konseyi tarafından bu duruma çözüm üretmesi amacıyla Avrupa Peyzaj Sözleşmesi (APS) geliştirilmiştir. Sözleşme?ye taraf olan her ülkenin Sözleşme?yi imzaladıktan sonraki süreci ve gereksinimlerin (genel ve özel tedbirler) yerine getirilme şekli farklı olmaktadır. Bu bağlamda tezin amacı APS?nin gereksinimlerinin ne kadarının Türkiye tarafından karşılanabildiğinin değerlendirmesidir. Tez çalışması bu kapsamda Sözleşme?nin taraf ülkelerdeki süreci ve uygulamaları ile Sözleşme?nin Türkiye?deki süreci ve uygulamaları irdelenmiştir. Bu irdeleme taraf ülkelerdeki uygulama örnekleri ve Avrupa Konseyi?ne gönderdikleri TFLOR dokümanları ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan irdelemeler sonucunda, APS?nin gereksinimlerini gerçekleştirme konusunda diğer taraf ülkelerin de yeterli düzeyde olmadığı ve Türkiye?de gereksinimlerin karşılanması için yeterli güce sahip bir kurumsal yapının bulunmadığı saptanmıştır. Tez çalışmasının sonucunda, Sözleşme?nin Türkiye?deki uygulama sıkıntılarının temeli olan peyzaj kavramının anlaşılması, ulusal politikalara ve mevzuata yerleştirilmesindeki peyzaj koruma, planlama ve yönetimdeki sorunların giderilmesi için bir kurumsal yapı önerilmiştir. Böylelikle, ulusal peyzajın sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlanmasıhedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Currently, the rural areas are gradually being converted into urban areas, without any control. Rapid industrialization, uncontrolled urbanization and increased requirements of population are creating more pressures on resources needed. Despite many of the components of landscaping are under these pressures, the subject of landscaping isoverlooked by many international societies. To generate a solution to such state, the Council of Europe (COE) developed the The European Landscape Convention (ELC).Every country forming a party to the convention, after signing the ELC, uses different methods, in realizing the process and meeting the requirements of it (general and special measures). In this connection, the objective in the thesis, is to make assessment about at what scale the requirements of ELC are being met by Turkey. With the dissertation study, process and implementations by the countries forming a party to the Convention; the process and applications of the Conventions in Turkey are analyzed. This analysis is made with the application samples of the countries forming a party to the convention and with the T-FLOR documents which were routed to COE. At the end of analysis made, it is determined that, the other countries forming a party to the convention are not at a sufficient level on the subject of meeting the requirements of ELC and Turkey being in a state of having an institutional structure with sufficient strength, to meet the requirements of the convention. In conclusion for the study, the need to understand the concept of landscaping, protection of landscaping at the time of its inclusion into the national polices and legislation and importance of having an institutional structure to remove the planning and managerial problems are seen as fundamentals of applications in Turkey and proposal is made to remove such problems encountered. Thus, the objective is determined to make an important contribution to the sustainability of nationallandscaping.