Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki terkedilmiş taş ocaklarının agropark olarak geri kazanımı üzerine bir araştırma
A research on reclamation of derelict quarries as agropark in Atatürk Orman Çiftliği area
- Tez No: 323224
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Agropark, Taş Ocakları, Geri Kazanım, Atatürk Orman Çiftliği, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Agropark, Quarries, Landscape Reclamation, AOÇ, Geographic Information System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Cumhuriyetin en önemli simgelerinden biri olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) sınırları içinde bulunan terk edilmiş taş ocaklarının olumsuz etkilerinin vurgulanması ve kamu yararı gözetilerek kente ve AOÇ?ye kazandırılması tarihi, kültürel ve ekolojik açıdan büyük önem taşımaktadırBu bağlamda, araştırma kapsamında, 1925 yılında kurulan AOÇ?nin içinde barındırdığı kullanım tipleri ve bu kullanım tiplerinin hizmet ettiği amaçlar ve yeni bir kavram olan agropark planlama yaklaşımının amaçları arasındaki benzerlikler göz önünde bulundurularak, kullanım dışı kalan taş ocaklarının agropark olarak geri kazanımı kapsamında irdelemeler yapılmış ve öneriler geliştirilmiştir. Bu bağlamda agropark planlarında yer alan birimlerin ve bu birimlere göre uygun alanların çalışma alanı içinde belirlenebilmesi için uygunluk analizleri Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, çalışma alanının görsel etkisinin ve kullanıcı isteklerininanlaşılması üzerine çalışma alanı yakın çevresinde gerçekleştirilen anket çalışmalarının istatiksel analizi SPSS kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen bulgular, AOÇ arazisi içinde bulunan terk edilmiş taş ocaklarının agroparkolarak geri kazanım hipotezini doğrulamaktadır. Sanayileşme ve buna bağlı olarak gelişen teknoloji ile tarımsal faaliyetlerin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan agropark planlaması ve uygulaması, terk edilmiş taş ocaklarının görsel kirlilik kaynağı olmaktan çıkıp, kente ekolojik, ekonomik ve estetik değer katan ve kent halkı için yeni rekreasyonel faaliyetlere imkan veren kullanım alanları sağlayabilecek ve AOÇ arazilerinin bütünlüğünün sağlanması ile sürdürülebilir bir kent modeli yaratılmasına yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
The negative effects of derelict quarries located within the boundaries of Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), which is on the most important symbol of the republic emphasized and considering the public interest, developed in order to recovery of the quarries to the city and AOÇ also this is very important historical, culturel and ecological point of view In this context, considering the usage types contained in AOÇ which was established in 1925 and the similarities between the objectives served by these usage types and the objectives of the agro park planning approach, which is a new concept, within the scope of the recovery of malfunctioning quarries as an agro park scrutinising was made andsuggestions were generated. In this regard, suitability analysis was carried out using Geographical Information Systems (GIS) in order to identify the units included in the plans of Agro Park and the suitable lands in the study area with reference to these units. Furthermore, statistical analysis of the questionnaire studies carried out at theimmediate vicinity of the study area was made on the understanding of the visual impact of the study area and user requirements. The results obtained of derelict quarries located within the boundaries of Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) confirmed the hypothesis that the recovery agropark. Agro park planning, the resultant of a combination of industrialization and accordingly developing technology and agricultural activities, may will provide community landsthat make the city valuable in terms of ecological, economic and aesthetic and enable new recreational activities for the people of the city, the derelict quarries will ceased to be a source of visual pollution. In addition to this, it may will help to create a sustainable city model associated with the ensuring the integrity of the land of AOÇ.