Bulakbaşı suyunun (Iğdır) su kalite kriterleri üzerine bir araştırma
A study on water quality criteria of bulakbasi stream, in Iğdır, Turkey
- Tez No: 323256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Iğdır, Bulakba?ı suyu, Su kalite kriteri, Su kirliliği, Iğdır, Bulakba?ı stream, Water quality criteria, Water pollution
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, Bulakbaşı Suyu'nun su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, belirlenen dört örnekleme noktasında, Ekim 2011 ve Eylül 2012 tarihleri arasında aylık olarak yerinde ölçümler yapılmış ve alınan su örnekleri laboratuarda analiz edilmiştir. Çalışmada su sıcaklığı, pH, elektriksel iletkenlik, çözünmüş oksijen, oksijen doymuşluğu, tuzluluk, bulanıklık, renk, koku, tat, donma, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, klorür, karbonat, bikarbonat, toplam alkalinite, nitrit, nitrat, amonyak, sülfat, azot, fosfor, potasyum, alüminyum, demir, mangan, bakır, çinko, krom, siyanür parametreleri belirlenmiştir.Araştırma boyunca incelenen parametrelerin ortalamaları; su sıcaklığı 16.3 °C, ÇO 12.91 mg/L, saturasyon % 152.8, pH 8.25, elektriksel iletkenlik 779.56 ?S/cm, tuzluluk ? 0.43, klorür 84.0 mg/L, kalsiyum 57.29 mg/L, magnezyum 59.57 mg/L, toplam sertlik 391 mg/L CaCO3, karbonat 0.0 mg/L, bikarbonat 365.94 mg/L, toplam alkalinite 299.84 mg/L CaCO3, nitrat 4.7 mg/L, nitrat azotu 1.1 mg/L, nitrit 0.021 mg/L, nitrit azotu 0.006 mg/L, amonyum 0.05 mg/L, amonyak 0.04 mg/L, toplam fosfor 0.08 mg/L, sülfat 57.12 mg/L, potasyum 4.52 mg/L, bakır 0.0 mg/L, alüminyum 0.0 mg/L, toplam demir 0.01 mg/L, çinko 0.169 mg/L, krom 0.024 mg/L, mangan 0.4 mg/L, siyanür 0.0068 mg/L olarak belirlenmiştir.Bulakbaşı suyu genel olarak kirlenmemiş ve içme, kullanma, balıkçılık ve sulama açısından uygun kaliteye sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, some water quality and pollution parameters were analyzed to investigate water quality changes in Bulakbaşı Stream. The in situ measurements and laboratory analyses were made on water samples taken from 4 sampling points on the Bulakbaşı Stream Bed monthly, between October 2011 and September 2012. In the study, water temperature, pH, conductivity, dissolved oxygen (DO), oxygen saturation, salinity, turbidity, color, smell, taste, freeze, calcium, magnesium, total hardness, chloride, carbonate and bicarbonate, total alkalinity, nitrite, nitrate, ammonium, sulfate, nitrogen, phosphor, potassium, aluminum, iron, manganese, copper, zinc, chromium, cyanide were analyzed.During the study, they were determined average that water temperature 16.3 °C, DO 12.91 mg/L, oxygen saturation, % 152.8, pH 8.25, conductivity 779.56 ?S/cm, salinity %o 0.43, chloride 84.0 mg/L, calcium 57.29 mg/L, magnesium 59.57 mg/L, total hardness 391 mg/L CaCO3, carbonate 0 mg/L, bicarbonate 365.94 mg/L, total alkalinity 299.84 mg/L, nitrate 4.7 mg/L, nitrate nitrogen 1.1 mg/L, nitrite 0.029 mg/L, nitrite nitrogen 0.006 mg/L, ammonium 0.05 mg/L, ammonia 0.04 mg/L, phosphorus 0.08 mg/L, sulfate 57.12 mg/L, potassium 4.52 mg/L, copper 0.0 mg/L, aluminum 0.0 mg/L, total iron 0.01 mg/L, zinc 0.169 mg/L, chromium 0.024 mg/L, manganese 0.4 mg/L, cyanide 0.0068 mg/L.Generally, Bulakbaşı stream is not polluted and it has suitable quality in respect to drinking and using by people, aquaculture and irrigation.