Frontonia Ehrenberg, 1838 (Protista, Ciliophora) türleri üzerine morfolojik ve taksonomik araştırmalar
Morphological and taxonomical studies on Frontonia Ehrenberg, 1838 (Protista, Ciliophora)
- Tez No: 323260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Frontonia, Penikulid siliyat, Sucul ortam, Van, Türkiye, Frontonia Peniculid ciliates, Aquatic environment, Van, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, 2009-2012 yılları arasında Van ilindeki bazı sucul alanlarda bulunan Frontonia cinsine ait siliyat türleri üzerine gerçekleştirilmiştir. Örnekler aspirasyon yöntemi ile toplanmıştır. Siliyatlar canlı ve çeşitli gümüş boyama teknikleri kullanılarak incelenmiş, taksonomik karakterleri ortaya çıkarılmıştır. Frontonia angusta angusta Kahl 1931, F. elliptica Beardsley 1902 ve F. leucas Ehrenberg 1838 olmak üzere üç farklı Frontonia populasyonu belirlenmiştir. Bu populasyonlar genel morfolojik karakterler bakımından literatürde bildirilen veriler ile uyumludur. Bununla birlikte hücre büyüklüğü, kontraktil vakuol açıklığı, vestibular kineti sayısı, penikulusları meydana getiren kinetozom sırası, mikronükleus sayısı gibi bazı karakterler bakımından farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu farklılıkların değişik coğrafik bölgelerden kaynaklanabileceği belirtilmiştir.Siliyat protistlerin taksonomisinde morfolojik karakterler çok önemli olmakla birlikte bazen farklı populasyonları ayırmada yetersiz kalabilmektedir. Bu sebepten dolayı mevcut çalışmada elde edilen populasyonlarda belirlenen farklılıkların tür düzeyinde farklılık olup olmadığına karar verebilmek için moleküler tekniklerin kullanıldığı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on ciliates belonging to genus Frontonia from some aquatic habitats in Van, during the years of 2009-2012. Ciliates were examined by the using live and various silver staining techniques, and revealed their taxonomical characteristics. Three different Frontonia populations were determined, which are F. angusta angusta Kahl 1931, F. elliptica Beardsley 1902 and F. leucas Ehrenberg 1838. This populations are in agreement with literature in terms of general morphological characteristics. However, it was determined that several differentiations on some characterictics such as cell size, excratory pore numbers, vestibular kinety numbers, kinety rows of peniculi and numbers of micronuclei. These differentiations are based on various geographical regions.Although morphological characters are very important criteria of ciliate taxonomy, morphology are sometimes insufficient for separation of different populations. Therefore, it was resulted that molecular techniques must be done to decide whether differencies in populations determined in present study are in the level of species or not.