Semiotic analysis of woman image: A research in today's Istanbul outdoor advertisements
Kadın imgesinin göstergebilimsel analizi: Günümüz İstanbul'u açıkhava reklamlarında bir araştırma
- Tez No: 323283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Kadın İmgesi, Toplumsal Cinsiyet, Açıkhava Reklamcılığı, Göstergebilim, Woman Image, Gender Mainstreaming, Outdoor Advertisement, Semiotics
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayan iletişim gün geçtikçe evrilmiş, önem kazanmıştır ve kazanmaya devam etmektedir. İletişimin önemli bir öğesi olan reklamcılık ise iletişimin önemine ve gelişimine paralel şekilde gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir. Teknolojinin gelişimi, reklamların etkisinin gözle görülür bir önem kazanması açıkhava reklamcılığını da daha önemli bir hale getirmiştir. Günümüzde günlerinin büyük bir kısmını sokakta geçiren insanlara ulaşmanın en kolay ve etkili yolu açıkhava reklamlarıdır. Kişiler evlerinden çıktıkları anda açıkhava reklamlarına maruz kalırlar ve bu kaçınılmazlık durumuyla yaratıcılığa açık bir mecra olan açıkhava reklamları bilincimizde ve bilinçaltımızda büyük yer tutmaktadır.Kadın imgesi ve toplumsal cinsiyet kavramları da gün geçtikçe değişen ve gelişen kavramlardır. Kadının toplumsal rolü zamana ve kültüre paralel olarak değişiklik göstermektedir. Günümüzde ve ülkemizde kadının rolü iyi bir anne, iyi bir eş, bakımlı, çekici ve iş hayatında başarılı olarak gelişmektedir. Bu durum açıkhava reklamcılığında kadın imgesinin kullanımında da etkili olmaktadır. Kadın reklamların hem hedef kitlesi hem de nesnesi durumundadır. Kadının toplumsal cinsiyet rolü açıkhava reklamlarını etkilerken, açıkhava reklamlarındaki kadın imgesi de toplumdaki kadın imgesi üzerinde etkili olmaktadır.Bu tezin son bölümünde reklam analizinde etkin bir yöntem olan göstergebilimsel analizden yararlanılarak açıkhava reklamlarında kadın imgesi analiz edilmektedir. Kadın imgesinin kullanıldığı açıkhava reklamlarında görsel ve dilsel metinleri bir arada analiz edilip kadının toplumsal rolü ve açıkhava reklamlarındaki rolü incelenmiş ve bunların ilişkisi ortaya konmuştur. Genel olarak açıkhava reklamcılığındaki kadın imgesi ve toplumsal cinsiyetteki kadın imgesinin etkileşim içinde iki kavram olduğu ve bu etkileşim sonucu geliştiği ve değiştiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Communication, which has started with the existence of humanity has evolved day by day, has come into prominence and is continuing to gain importance. As for advertisement, which is an important element of communication has developed parallel to importance and progress of communication and is continuing to develop. Today, the easiest and most efficient way to reach the people who spend their time outside is through outdoor advertisements. The individuals are exposed to outdoor advertisements as soon as they leave .The social role of woman shows an alteration parallel to time and culture. Today, in our country, the role of woman is defined as a kind mother, a good wife, attractive, and successful in business life. This affects the usage of woman image in outdoor advertisement. The woman is both the target group and the object of the advertisements. While the gender of woman influences the outdoor advertisements, the woman image in advertisements is influential on the woman image in society.In the last section of thesis, the woman image in outdoor advertisement is analyzed by using semiotics. Visual and linguistic texts are analyzed together and the woman?s role in social life and advertisements are studied and the relation between them is presented in outdoor advertisements where the woman image is being used. Generally, it can be stated that woman image in outdoor advertisement and the woman image in gender are two notions, which interact with each other and develop and change together as a result of this interaction.