Kırgız sinemasında kadın imajı
The image of women in Kyrgyz cinema
  1. Tez No: 777412
  2. Yazar: BEGIM ZHOLDUBAI KYZY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgız Sineması, Kadın, Göstergebilim, Barthes, Kyrgyz Cinema, Woman, Semiotics, Barthes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında Kırgız sinemasında kadın karakterlerin inşası incelenmiştir. Çalışmada Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve Kırgızistan'ın egemenliğini kazanmasından günümüze kadar çekilmiş olan filmlerde kadının toplumsal ve sosyo-ekonomik konumunun sinemaya yansıyan biçimleri araştırılmaktadır. Kırgız sinemasının başarılı, ödüllü filmlerinde kadın karakterlerin nasıl yansıtıldığı incelenmektedir. Konu, Kırgızistan'da çekilmiş olan filmlerde kadının yansıttığı imajı ve gerçekliği tespit etmek amacıyla ele alınmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılıp, Kırgız yönetmenlerin çektiği filmlerin kapsamlı bir incelemesi yapılmıştır. İnceleme, 'Toplumda var olan kadın imajının sinemadaki yansıması nasıldır?' sorusuna cevap aramayı hedeflemiştir. Seçilen filmler Barthes'ın göstergebilimsel yöntemi çerçevesinde analiz edilmiş, filmdeki göstergeler gösteren, gösterilen, yananlam ve düzanlam bağlamında çözümlenip, inşa edilen roller incelenmiştir. Çalışma; içindekiler, giriş, üç bölüm, sonuç, kaynakça kısmından oluşmaktadır. Bu çalışmada Kırgız sinemasında çeşitli kadın portrelerinin nasıl kullanıldığına ve geliştiğine bakılmaktadır. Tezin kavramsal çerçevesini, sinema ve sinemadaki kadın imgesi kavramları oluşturmaktadır. Bu kavramlar üzerinden gittiğimizde sinemada oluşturulan kadın temsilinin günümüzdeki önemi, sinemada yer alan kadınların işlenen konulardaki yansımasının toplum içerisindeki cinsiyet eşitsizliği ve yine erkekler tarafından şiddet görmesi; aynı zamanda toplum içinde kadınların güçlü tarafları ile lider çıkarması, ayrıca kadınların yaptıkları diğer çeşitli işler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the construction of female characters in Kyrgyz cinema is examined. It is to explain the ways in which the social and socio-economic position of women is reflected on the cinema in the films that have been shot since the disintegration of the Soviet period and the sovereignty of Kyrgyzstan. It examines how female characters are reflected in successful and award-winning films of Kyrgyz cinema. The subject is discussed in order to determine the image and reality reflected by the woman in the films shot in Kyrgyzstan. In this study, a comprehensive analysis of the films shot by Kyrgyz directors was made by using qualitative research methods. The aim of the study is to seek an answer to this question, how the image of women in society is reflected in the cinema. Selected films were analyzed within the framework of Barthes' semiotic method, the indicators in the film were analyzed in terms of signifier, signified, connotation and denotation, and the constructed roles were examined. Thesis consists of introduction, three chapters, conclusion and bibliography. In this thesis examined how various women portraits are used and developed in Kyrgyz cinema. The conceptual framework of the thesis consists of the concepts of cinema and the image of women in cinema. When we examine these concepts, the importance of the representation of women in the cinema today, the reflection of women in the cinema on the subjects covered, gender inequality in society and violence by men; At the same time, women's strengths and leadership, as well as various other works of women are examined.