The relationship between efl instructors' classroom management efficacy and personality traits
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim elemanlarının sınıf yönetimi yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki
- Tez No: 323285
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Özellikleri, Beş Faktör Kişilik Teorisi, Sınıf yönetimi, Sınıf Yönetimi Yeterliği, Sınıf Yönetimi Yeterlik Ölçeği, Personality, Personality Traits, Five Factor Personality Theory Classroom Management, Classroom Management Efficacy, Classroom Management Efficacy Scale
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim elemanlarının sınıf yönetimi yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasında bir bağlantı olup olmadığını saptamaktı. Bu anlamda çalışmanın kapsamında 4 farklı devlet ve özel üniversitelerinin İngilizce hazırlık okullarından 189 farklı öğretim elemanıyla görüşülmüştür. Katılımcıların kişilik özelliklerinin tespitinde Beş Faktör Modeli baz alınarak hazırlanan bir ölçek, katılımcıların sınıf yönetimi konusundaki yeterliklerini değerlendirmek için Sınıf Yönetimi Yeterlik Ölçeği (SYYÖ) kullanılmıştır. Bulgular sınıf yönetimi ile öğretim görevlilerinin kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma aynı zamanda üniversitede hazırlık okullarında İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim görevlilerinin sınıf yönetimi yeterlilikleri hakkında bilgi sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore whether there is a significant relationship between EFL instructors? personality traits and their classroom management efficacy. 189 participants from English preparatory schools of four different universities were questioned in the scope of this study. The research was conducted with a scale based on the Five Factor Model (FFM) to determine the instructors' personality traits, the Classroom Management Efficacy Scale (CMES) was used to identify the effectiveness of the instructors' classroom management. Findings prove that there is a close connection between personality and classroom management efficacy. The study also provides some general insight on classroom management effectiveness of EFL teachers.