Türk çizgi film tarihinde Pepee adlı karakterin yeri ve görsellik açısından değerlendirilmesi
Place of the character named Pepee in Turkish cartoon history and evaluation of it in terms of visuality
  1. Tez No: 414489
  2. Yazar: SANİYE KERMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Tasarım, Karakter Tasarımı, Pepee, Pepee Karakteri, Cartoon, Design, Character Design, Pepee, Pepee Character
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Nitel araştırma tekniği kullanılarak yapılan bu çalışmada, 'Pepee' çizgi film karakterinin 12 farklı karakter görüntüsü seçilmiştir. Karakter özellikleri dikkate alınarak tüm bölümler incelenmiştir. Bu bölümler içinde kullanılan 2. Dönem Pepee karakterleri, araştırmada incelenmek üzere belirlenmiştir. Belirlenen çizgi film karakterleri görsel özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Aynı zamanda Türk çizgi film tarihi değerlendirilip, Pepee karakterinin bu tarih içerisinde nerede yer aldığı ve hangi nitelikleri üzerinde barındırdığı yapılan literatür taraması ile belirlenmiştir. İnceleme için yapılmış olan görsel değerlendirme formu alanında uzman ve farklı üniversitelerden 8 grafik tasarım bölümü öğretim üyesine ve 1 animasyon bölümü öğretim üyesine, 1 animasyon şirketi yönetmeni, 1 animatör, 5 farklı grafik tasarımcıya ve 4 farklı çocuk gelişimi eğitim uzmanına danışılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan değerlendirme ölçeğindeki yorumlamalar; 1 öğretim görevlisi, 1 animasyon şirket yönetmeni 1 grafik tasarım sektör temsilcisi, 1 grafik ve fotoğraf alan öğretmeni ve 2 çocuk gelişimi eğitim uzmanında görüşleri dikkate alınıp, araştırmacı tarafından yapılmıştır. Hazırlanan değerlendirme ölçeğinde yer alan; karakterde biçim, karakterde ışık ve gölge, karakterde renk (parlaklık – matlık) bütünlüğü, karakterin oran - orantısı, karakterin kompozisyon ile olan görsel bütünlüğü, karakterde özgünlük, karakterde estetik, karakterin zemin - mekan ilişkisi, karakterin mimik ve jestleri, karakterde biçimsel anlamda ayırt edici özellikler ve karakterin hedef kitlesi, karakterin psikolojik mesajları, karakterin sosyal – kültürel mesajları konuları ele alınarak Pepee karakteri incelenmiş ve yorumlamaları yapılarak literatüre eklenmiştir. Çizgi filmler; iletişim, tasarım ve karakter tasarımında aranılan nitelikler, çizgi filmlerin Dünya ve Türkiye tarihleri, yapım süreçleri ve yapım özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak Pepee karakterinin Türk çizgi film tarihinde markalaşan ilk Türk çizgi filmi olduğu ve 2008 yılından beri yayınlanmaya devam ettiği görülmüştür. Görsellik anlamında; biçim olarak en belirgin unsurun kafa da olduğu görülmüştür. Kafa, karakterin vücuduna göre daha büyük resmedilerek, karakterin biçimsel anlamdaki en önemli ayırt edici unsuru olmuştur. Karakterin başka bir karakterle benzerliklerinin olduğu tespitine varılmıştır. Ancak karakterin farklı anlatımlarının da olduğu görülmüştür. Oluşturulan mekan görüntülerinin hedef kitleye uygun olarak oluşturulmaya çalışıldığı görülmüştür. Karakterin, psikolojik ve sosya-kültürel anlamda Türk toplum yapısı ile ilgili mesajları hedef kitleye ilettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
12 different character images of the cartoon character“Pepee”have been used in this study performed using qualitative techniques. All episodes have been examined by taking into account of character traits. 2nd term Pepee characters used in these episodes have been determined to be examined in the research. Determined cartoon characters have been examined by considering their visual features. Also Turkish cartoon history was evaluated and where this Pepee character has taken place and which attributes it hosted were determined by a literature survey.Graphical evaluation form that is made for the research is prepared by consulting 8 graphic design department academic member and 1 animation department academic member, 1 animation company director, 1 animator, 5 different graphic designer and 4 different child development specialist who are leading experts in different universities. Manner of the character, light and the shade of the character, integrity of the color ( brightness - dulness) of the character, ratio analysis of the character, visual integrity of the character with the composition, distincness of the character, aesthetics of the character, ground - space relationships of the character, mimic and gestures of the character, distinctive features of the character in the meaning of figures and the target mass of the character that take place in the rating scale study is added to the literature by taking into consideration the psychological messages of the character and the character of Pepee is examined by addressing the cultural messages and making comments of them. Cartoon films are examined with care by considering communication, design and graphic design, elements of the graphic design, the qualities searched for the character design, the world and Turkey history of cartoon films, production periods and production properties. As a result, it has been seen that this Pepee character is the first branding Turkish cartoon in Turkish cartoon history and it has been continued to be shown since 2008. In visual sense, it was seen that the most significant factor was on the head stylistically. The head has been the most important distinguishing factor of the character in the formal sense by portraying it bigger than the character's body. It has been concluded that the character has similarities with another character. However it was seen that there was different expressions of the character. Generated space images has been tried to be created in conformity with the target audience. It has been seen that the character conveys the messages associated with the structure of the Turkish society to the target audience in psychological and socio-cultural meaning.