Türk Ceza Kanunu'nda çocukların cinsel istismarı suçu
The crime of child sexual abuse in Turkish Penal Code
- Tez No: 323313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, mağdur, çocuk, Sexual abuse, victim, child
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZETTÜRK CEZA KANUNU'NDA ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI SUÇUŞarman CerenSosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Yüksek Lisans ProgramıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sinan AltunçŞubat 2012, 107 sayfaÇocukların cinsel istismarı suçu geçmişten günümüze kadar uzanan bir suç tipi olmakla birlikte, suçun ortaya çıkarılmasının zor olması sebebiyle en çok karanlık alana sahip olan suçtur. Bu sebeple suçun hangi yıllarda ve ne kadar sıklıkta işlendiği konusunda yapılan çalışmalar tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır.Bu araştırmada, suçun ne olduğunun ve hangi eylemlerden oluştuğunun, sanık ve mağdurun hakları ve mağdurun çocuk olması gözetilerek nasıl bir soruşturma ve kovuşturma evresinin izlenerek yaptırım uygulanacağının ve mağdurun suç işlenmesinden önce ve sonra nasıl korunacağının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile yapılan değişiklikler ve eksiklikler de göz önünde bulundurulmuştur.İlk bölümde suçun ilk kanunlaştırılma hareketlerinden bugüne kadar süregelen tarihçesi ile mukayeseli hukuktaki Avrupa ülkelerinde, Amerika'da ve uluslararası belgelerle yapılan düzenlemelere yer verilmiştir.İkinci bölümde suçun hangi sebeplerle ortaya çıktığı, nasıl tespit edildiği ve önlenmesi için nelerin yapılması gerektiğinden bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde ise, cinsel istismar suçunun benzer suçlarla ilişkisinden başlanarak, suçun basit şeklinin, nitelikli hallerinin ve netice sebebiyle ağırlaşmış hallerinin Türk hukukundaki düzenlemesinden bahsedilmiştir. Devamında suçun özel görünüş şekilleri, kovuşturma ve soruşturma evresi ile yaptırım ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE CRIME OF CHILD SEXUAL ABUSE IN TURKISH PENAL CODEŞarman CerenInstitute of Social Sciences Public Law Master Degree ProgramThesis Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sinan AltunçFebruary 2012, 107 pagesChild sexual abuse as a crime has always been subject to highest ambiguity among other types of crimes, therefore, the frequency and timing of child sexual abuse have not been recorded in an accurate manner to this day.In this research, one will find the the definition of the crime and its components; the vested rights of the defendant and the victim; the sanction process of investigation and execution given that the victim is a minor; the task of avoiding the crime and/or protection of the victim if the crime takes place. Lastly, the amendments and shortcomings of the Turkish Penal Code 5237.In the first section of the study, the focus will be the progression of applicable penal codes over time along with applications and documentation from the US, Europe and international agreements, which possess laws and regulations regarding the crime of child sexual abuse.Second section will touch upon the major causes of the crime and ways to identify it and/or prevent from happening.The third section of the study will start off sexual abuse and the relationship with other forms of sexual offences; followed by the study of the basic form of abuse, major sexual abuse and extreme cases of abuse within the Turkish Penal Code. In addition, various levels of the crime, the investigation, execution and sanction process will be discussed.