Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu (TCK m.220)
The crime of creating a criminal organization for the purpose of engaging in criminal activity
- Tez No: 323312
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kamu Barışı, Suç ve Ceza, organization, public peace, crime and punishment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
?Örgütlü Suç? neden olduğu siyasal, ekonomik, sosyal ve güvenlik sorunları ve toplumsal tehlikeliliği nedeniyle önemi gittikçe artan, bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kapsamı algılamak açısından öncelikle konuya ilişkin literatür çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sırasında görülmüştür ki ?örgütlü suçun? herkesin üzerinde anlaştığı bir tanımı bulunmadığı gibi yanı sıra, ?örgütlü suç? ile ilgili olarak, terminoloji sorunu da bulunmaktadır. Kavramın temelini örgütlenme fiili oluşturduğundan tarafımızdan da çalışmada ?örgütlü suç? terimi tercih edilmiştir.Tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak ?örgütlü suçluluğun? kavramsal ve unsurları yönünden olarak ortaya konulmasına çalışılmış, tarihsel sürecine değinildikten sonra, ?örgütlü suçluluğun? değişik görünüm biçimleri ve Sınıraşan örgütlü suçluluk ayrı bir başlık altında incelenmiştir. Türk Ceza Kanunu ?suç işlemek amacıyla örgütlenmeyi? suç olarak kabul etmiş, suçu ?kamu barışını? ihlal etmesi ve tehlikeliliği nedeniyle düzenlemiştir. Buna göre ?örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek, hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek, örgütün veya amacının propagandasını yapmak? suç kabul edilmiştir. İkinci bölümde TCK 220.maddede düzenlenen ?Suçu İşlemek İçin Örgüt Kurma Suçu? korunan hukuksal yarar, suçun özellikleri, unsurları yönünden incelenmiş, suçun nitelikli halleri ve özel görünüş biçimleri tartışıldıktan sonra suç için özel önemi haiz olan etkin pişmanlık ve denetimli serbestlik kavramları ve uygulaması üzerinde durulmuştur. Son olarak soruşturma ve kovuşturma usulleri çalışmanın konusunu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Organized crime is appearing in the abstract growing in importance due to the reason of causing its political, economical, social and security threats. Hence, literature review relating to the subject was concluded for the purpose of perceiving the extent. Throughout this study has been seen that there is no common definition of organized crime accepted by everyone and also its terminology problem does exist. In this study, the term of organized crime was preferred to be used, because of its base on the verb of organizing.Our study consists of two main parts. In the first part, in general, organized crime from the point of its conceptual and component was attempted to explain, and after mentioning its historical process, several view manner of the organized crime and transboundary organized crime examined in a different title. Turkish Criminal Law has accepted the ?the crime of creating a criminal organization for the purpose of engaging in criminal activity? as a crime, and has arranged the crime by virtue of violating the public peace and its threat. Accordingly, ?create an organization, organizing, being a member, committing a crime for the organization without being a member, contributing in a scienter and intentionally way without getting involved in hierarchical structure, making propaganda of the organization or its aim? has been accepted as a crime. In the second part, ?the crime of creating a criminal organization for the purpose of engaging in criminal activity? mentioned in the article 220 of Turkish Criminal Law has been analysed from the points of sheltered legal utility, crime properties, its components; after debating the qualified aspects of crime and its custom view features, has been emphasized on the effective repentance and concepts of probation which have special importance for crime. Finally, investigation and prosecution proceedings constituted of the study item.