Abdülğafûr b. Lokman el-Kerderî'nin ?Hayretü'l-Fukâha? adlı eserinin tahkiki, tercümesi ve değerlendirmesi?
The verification, analysis and translation of Abdülğafûr b. Lokman el-Kerderî?s ?Hayretü?l-Fukâha?
  1. Tez No: 323438
  2. Yazar: ÇETİN ALATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SELİM HAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülğafûr b. Lokman el-Kerderî, Nüsha, Tahkik, Tahlil, Tercüme, Abduğafûr b. Loqman al-Kardarî, copies, investigate, analyse, Translation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Türkiye'deki farklı kütüphanelerden ulaşabildiğimiz on beş adet nüshası bulunan Abdülğafûr b. Lokman el-Kerderî'nin Hayretü'l-fukahâ adlı eseri üzerinde yaptığımız bu çalışma giriş, üç bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Birinci bölümde el-Kerderî'nin hayatını ve eserlerini tanıtıp, Hanefi fıkhındaki yerini belirlemeye çalıştık. Eserin tahliline ayrılan ikinci bölümde; Hayretü'l-fukahâ'nın Hanefi fıkhındaki yeri, Hayretü'l-fukahâ'da ele alınan konular, Hayretü'l-fukahâ'da kullanılan yöntem ve Hayretü'l-fukahâ'da faydalanılan kaynaklar hakkındaki çalışmamız yer almaktadır. Üçüncü bölüm ise iki ana kısımdan oluşmaktadır. Eserin tahkikini içeren birinci ana başlıkta Hayretü'l-fukahâ'nın elimizdeki mevcut nüshaların tanıtımı, tahkikte izlene metot ve tahkikli metin yer almaktadır. İkinci ana kısımda ise Hayretü'l-fukahâ'nın tercümesi bulunmaktadır. Tezimiz sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This study made on Abdülğafûr b. Loqman al-Kadarî's Hayretü'l-Fuqaha, fifteen copies of which are found to be in different libraries in Turkey, consists of an introduction, three chapters, conclusion and bibliography. In the first chapter, we tried to introduce the life and works of al-Kardarî and to identify its location in the Hanafi fıqh. The second part of the work devoted to analysis includes Hayretü'l-fukahâ?s position in Hanafi fıqh, the topics covered in Hayretü'l-Fukahâ, the methods used and works cited in Hayretü'l-fukahâ. The third section consists of two main parts. The first main topic that contains interdiction of the work includes presentation of present copies of Hayretü'l-fukaha, methods followed during interdiction and the text itself. The second main part covers the translation of Hayretü'l-fukahâ. Our thesis ends with conclusions and references.