Bir din felsefesi problemi olarak Sadreddin Konevi'nin ulûhiyet anlayışı
The concept of god in Sadr al-Din Qunawi
- Tez No: 323503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA KAZIM ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Metafizik, Varlık, Mutlak Varlık, Hakk, Âlem, Zuhûr, Mümkün, Vahdet-i vücut, A'yân-ı sabite, Tecelli, Tasavvuf, Varlık mertebeleri, Metaphysics, Being, Absolute Being, God, Cosmos, Appear, Possible, unity of existence, Immutableentities, God?Srevelation, Sûfîsm, stages of existence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETATİK, Cihat, Bir Din Felsefesi Problemi Olarak Sadreddin Konevî'nin Ulûhiyet Anlayışı, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 20121207-1274 yılları arasında yaşamış olan Sadreddin KONEVİ (Malatya'da doğmuş Konya'da vefat etmiştir.) İslam dünyasının yetiştirmiş olduğu özgün fikirlere, derin bilgi ve anlayışa sahip olan bir sûfi-düşünürdür. Ayrıca İbn Arabi'nin öğrencisi olmuş ve O'nun düşüncelerini yaymaya çalışmıştır. Özellikle Vahdet-i Vücüd konusunu sistemleştirmiş en önemli kişilerden biridir.İlk dönemde tasavvuf, zühd ve ahlak eğitimi olarak düşünülürken; Konevî, tasavvufu konusu, meseleleri ve ilkeleri belli olan bir metafizik olarak tasavvur etmiş ve Vahdet-i Vücüd görüşünü benimsemiş olması dolayısıyla düşünceleri Allah'ın zâtı, isimleri ve sıfatları etrafında gelişmiştir. Konevî'ye göre; Tanrı özü gereği zorunlu ve mutlak varlıktır. Mutlak varlık olan Tanrı'nın mümkün varlıklarla ilişkisi ona varlık vermektir. Mümkün varlıklar, Mutlak Varlık'ın değişik mertebelerde sınırlanması ve belirlenmesinden ortaya çıkmıştır. Konevî'ye göre âlem özellikle de insan, Tanrı'nın kemâl sıfatlarının yansıdığı bir aynadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTATİK, Cihat, The Concept of God in Sadr al-Din Qunawi, M. A. Thesis, Sivas, 2012.Sadr al-Din Qunawi (born in Malatya in 1207 and died in Konya in 1274) was one of the greatest Sûfîs thinkers of the Islamic world, who had deep knowledge in Sûfîsm as well as in otherfields of knowledge. As a student of Ibn Arabi, Qunawi became the systematizer and popularizer of his thoughts, in particular his idea of the unity of being.While Sûfîsm was considered as a kind of ascetism and moral education in its early stages, Qunawi considered Sûfîlsm as metaphysics which has subject matter, princip lesand problems. As a defenders of the theory of the unity of being, the nature, names and atributes of God were central subject matter of his thoughts. For Qunawi, God is necessary and absolute being and His relation with the possible beings is giving existencet othem. The possible beings came into existence as a result of the limitation and determination in different stages of Necessary Being. For Qunawi, the cosmos and in particularman is the mirror in which perfect attributes of God appears.