Islâhiye-Kabaklar Köyü halkbilimi araştırması
Research folklore of Kabaklar Village in Islâhiye
- Tez No: 323570
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Tahtacılar, slahiye, Kabaklar Köyü, Alevilik, Halk kültürü, Halkbilimi, Tahtacilar, Islahiye, Kabaklar Village, Alevilik, Popular Culture, Folklore
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 293
Özet
Tahtacı Aleviliğinin önemli duraklarından Hacı Emir Ocağının bulunduğu İslahiye-Kabaklar Köyü üzerine bir halkbilimi araştırması yapılan bu çalışmada, Kabaklar Köyü'nün halk kültürü unsurları Alevi kültürüne bağlı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamıza Kabaklar Köyü'nün tarihi, coğrafi özellikleri, nüfus, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı ile çalışmanın amaç, kapsam ve yöntemi üzerinde durulan bir giriş ile başlandı.Birinci bölümünde Kabaklar Köyü'nün geçiş dönemlerinden(doğum, sünnet, evlilik, ölüm) ve bunların ritüel, uygulama ve pratiklerinden bahsedildi. Hemen ardından bayram, tören, kutlamalar ve çeşitli halk bilgisi unsurları(halk hekimliği, halk veterinerliği, halk mutfağı, halk hukuku, halk matematiği, halk takvimi, halk meteorolojisi) incelendi. İkinci bölümde, Kabaklar Köyü'nde var olan halk edebiyatı ürünleri incelendi.Üçüncü ve son bölümde ise çocuk oyunları incelenip, Kabaklar Köyünde halen oynanılan çocuk oyunlarından ve bu gelenekten bahsedildi.Son aşamada ise çalışmamız bir sonuca bağlandı ve eklerde verilen fotoğraflar ile Kabaklar Köyü tanıtıldı, kaynakça ve kaynak kişiler listesi ile çalışmamız son buldu.
Özet (Çeviri)
Composed of a folklore survey on Islahiye-Kabaklar village, where Haci Emir Ocagi, one of the most significant landmarks of Tahtaci Alevilik lies, this study is an examination of folkloric elements of Kabaklar village in comparison to Alevi culture in general.Within the scope of this study, an introduction focusing onthe history, geographical properties, demographic, economic and socio-cultural structure of Kabaklar village as well as the study?s objective, context and method is initially presented.In the first chapter, Kabaklar village?s transition periods (birth, circumcision, marriage and death) and ritual practices of these periods are discussed. Following the said discussion, holidays, ceremonies, celebrations and various folkloric elements (such as folk medicine, folk veterinary, folk kitchen, folk law, folk mathematics, folk calendar, folk meteorology) are examined.In the second chapter, folk literature works extant in Kabaklar village are analyzed.In the third and final chapter, children?s plays were reviewed and the subject of children?s plays still performed in Kabaklar village and this tradition is taken up. Following the last part, our study is concluded and through the photographs exhibited in the appendix Kabaklar village is introduced. With the listing of bibliography and source persons, our study is completed.