Gaziantep İslahiye ilçesi halk kültüründe geçiş dönemleri (Doğum, Evlenme, Ölüm)
Transition periods Islahiye province of Gaziantep folk culture (These are birth, Marriage, Death)
- Tez No: 361628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslahiye, geçiş dönemleri, doğum, evlenme, ölüm, İslahiye, transition periods, birth, matrimony, death
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsan hayatında önemli üç geçiş aşaması (doğum, ölüm, evlenme) vardır. İlk çağlardan günümüze kadar bu aşamalar her toplum her insan için özel anlar olarak düşünülmüştür. İnsanlar önemli saydıkları bu dönemlerde çeşitli inanışlar ve gelenekler oluşturmuş ve yaşatmışlardır. Bütün bunlar hiç şüphesiz kendi kültür daireleri etrafında şekillenmiştir. Bu çalışmada Gaziantep'e bağlı İslahiye ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, evlenme ve ölüm üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde halk kültürü ile ilgili olan ele alınan konularda yazılı kaynaklardan elde edilen teknik bilgiler verilmiş, daha sonra sözlü kaynaklardan edinilenler ve inanmalar ilave edilmiştir. Sözlü kaynaklar ile yapılan derlemelerde elde edilen bilgiler incelenerek, inanışların eski Türk kültürü ile olan benzerlikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde anonim halk edebiyatı ile ilgili olarak; manzum ürünlere yer verilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda İslahiye yöresinde yaşanmakta olan halk kültürünün, Orta Asya'nın özellikle de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısından önemli ölçüde etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are three major stages in human's life (these are birth,marriage death)From ancient times to present day, these stages are believed as special moments for every society and each human. Humans created various believes and traditions at these periods important for them and they kept them alive until today.all of them took their form in human 's own culture. This study is about birth ,death and marriage in İslahiye province depending on Gaziantep. In first section was given informations taken from written sources about folk culture and then added believes and traditions taken from verbal sources. By being studied on these informations carefully , ıt was tried to reveal similarities between old turkish culture and traditions In second section is about –mazlum- monuments connected to anonym folk culture. It was understood that central asia and especially the believes and culture of Anatolia have got crucial effect on the folk culture ongoing in İslahiye.