İş ahlakının yerleştirilmesinde dönüşümcü liderliğin performansa etkileri ve uygulamalı bir araştırma
The effects of transformational leadership in the establishment of business ethics in organizations
  1. Tez No: 323572
  2. Yazar: MERVE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönü?ümcü liderlik, Ahlak, Ahlakı, Performans, Leadership, Transformational Leadership, Ethics, Business Ethics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Toplumsal ve teknolojik değişimler örgütleri farklı stratejilere yönlendirmektedir. Küreselleşmenin de etkisiyle önemli olan dönüşüm veya değişim noktasında, örgütlerin ne yapmaları gerektiğine yöneticiler karar vermektedir. Bu noktada yeni bir liderlik anlayışı olan dönüşümcü liderlik ön plana çıkmaktadır.Dönüşümcü liderlik, örgütler için önemli avantajlar oluşturmaktadır. En önemli avantajı ise strateji oluşturma sürecine olan katkısıdır. Dönüşümcü liderlik kavramının son zamanlarda üzerinde çok araştırma yapılan kavramlardan biri olmasının nedeni örgütlerin artık statik bir yapıdan dinamik bir yapıya yönelmiş olmasıdır. Yenilenmede ve yeniliklere ayak uydurmada işletmenin amaçlarına ulaşabilmesi için ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için dönüşümcü liderlik önemlidir. Öte yandan örgütlerde iş ahlakının yerleştirilmesinde etkin liderliğin önemli bir rol üstlendiği de bilinmektedir.Bu çerçevede, örgütlerde ahlaki davranış yönünde bir değişim ihtiyacının fark edilmesi, buna yönelik stratejilerin geliştirilmesi, bu strateji doğrultusunda ahlaki ilkelerin, kurum politikalarında, yönetici ve çalışanların tutum ve davranışlarında hayata geçirilmesi için etkin bir liderlik olan dönüşümcü liderliğin özelliklerinden faydalanılması gerekmektedir.Bu çalışmada, liderlik, dönüşümcü liderlik, etkili liderlik, liderlik yaklaşımları ve dönüşümcü liderliğin boyutları incelenmiştir. Daha sonra ahlak ve iş ahlakı konuları incelenmiş, dönüşümcü liderliğin iş ahlakı ve örgütsel performansla arasındaki ilişki, çeşitli parametrelerle ortaya konulmuştur. Son olarak iş ahlakının yerleştirilmesinde dönüşümcü liderliğin etkisini ortaya konan bir saha çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social and technological changes cause organizations to think different strategies. Under the effect of globalization, leaders decide what organizations to do at the point of transformation and change which are important. At this point, transformational leadership appears as a new concept of leadership.Transformational leadership provides significant advantages to organizations. The most important advantage of transformational leadership is contribution to strategy process. The most important reason for the recent emergence of the concept of transformational leadership is structure of organization that is gained dynamic structure instead of static structure. To achieve business objectives and needs on adaptation about renewal and innovation, transformational leadership is important. On the other hand, the placement of business ethics in organizations is also known that assumed an important role in effective leadership.In this context, recognition of the need for a change in the direction of ethical behavior in organizations, the development of strategies for it, moral principles are in line with this strategy, in organizations? policies, attitudes and behavior of managers and employees to implement an effective leadership should benefit from the features of transformational leadership.In this study, leadership, transformational leadership, effective leadership, approaches to leadership and scope of transformational leadership will be examined in details. Afterwards issues of ethics and business ethics will be examined in detail. Then the relationship between transformational leadership and business ethic will be presented with various parameters. Finally, the placement of business ethics in organizations, demonstrating the impact of transformational leadership will be an investigation.