Neo-orientalism in Delillo's Falling Man
Delillo?nun Falling Man romanındaki neo-oryantalizm izleri
  1. Tez No: 323590
  2. Yazar: CHİRİN ACHKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED BAKARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Postmodernizm, Karşı-anlatı, Global söylem, Orientalism, Postmodernism, Counter-narrative, Grand narrative
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
11 Eylül, Amerikan medyasında ve hükümetinin resmi söyleminde gereken ilgiyi gördükten sonra gözler kültür-sanat alanına çevrildi. 11 Eylül'ün yepyeni açılardan yeniden yorumlanması hevesle beklemekteydi. Şüphesiz akla gelen ilk isim İtalyan asıllı Amerikalı yazar Don DeLillo'ydu. Elbette, Delillo'nun birçok eserinde terörizm temasının işlemiş olması DeLillo'nun kaleminden çıkacak bir 11 Eylül romanı beklentisini yükseltmişti, ancak asıl ilgiyi ve beklentiyi kabartan sebep DeLillo'nun 11 Eylül olaylarından sadece iki ay sonra kaleme aldığı ?In the Ruins of the Future? adlı makalesinde yatıyordu. DeLillo makalesinde teröre karşı karşı-anlatı olarak tanımladığı edebi mücadeleyi açıklıyor ve diğer yazaları bu karşı-anlatıya katılma çağrısında bulunuyordu. Böylece, DeLillo makalesinde ilerde 9/11'e karşı-anlatı niteliği taşıyan bir eser tasarlayacağının sinyallerini veriyordu ve öyle de oldu. DeLillo 2007 Falling Man'ı yayınladı. Bu çalışmada DeLillo'nun romanı Falling Man bir edebi eser veya bir karşı-anlatış olarak 11 Eylül sonrası Amerikan siyasi retoriğin ve Amerikan popüler kültürün parçası haline gelen Neo-Oryantalist söyleminden farklı bir yorum getirip getimediği mercek altına alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the exhausting representation of 9/11 by official authorities and media, a quest for a new critical insight emerging from a cultural realm was eagerly awaited. And, indeed, most critics? eyes were already turned towards Don DeLillo as his oeuvre has long maintained a deep thematic concern with terrorism. Yet, apart from DeLillo?s extended engagement with topics like terrorism and violence, the chief factor which aroused both curiosity and considerable interest in DeLillo?s literary response to 9/11 was his call for counter-narrative which trumpeted in the essay he penned two months after the attacks. In fact, this study seeks to investigate the DeLillo?s idea of counter-narrative that crafted and propagated in his essay ?In the Ruins of the Future?, and then got fleshed out and developed it into a whole novel; the Falling Man. Therefore the largest portion of this study will be allocated to question whether the Falling Man; the literary counter-narrative DeLillo designed and called other writers to participate in, could be distinguished from the oversimplified neo-Orientalist narrative that surfaces in governmental and popular discourse.