Perception analysis in employee diversity management: A case study in a private university in Turkey
Çalışan çeşitliliği yönetiminde algı analiz: Türkiye'deki özel bir üniversitede durum incelemesi
- Tez No: 323591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ZAİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Çeşitliliği, G. Hoftede'in İlkeleri, Çeşitlilik Boyutları, Kişilik, Kültür, Diversity Management, G. Hofstede?s Principles, Dimensions of Diversity, Performance, Personality, Culture
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tezin amacı çeşitlilik yönetimi, performans ve aynı zamanda çalışanların işten memnuniyeti ile ilgili bilgi sunmaktır. Tezin ilk bölümünde çeşitlilik kavramı; çok kültürlülük, eşitlik-hakkaniyet karşılaştırması, önyargı, ayrımcılık, kalıplaşmış yargı, çeşitlilik boyutları, kişisel çalışmalar, kültürel çeşitlilik ve performans ve ayrıca G. Hofstede'in boyut teorisi üzerine yapılmış esas çalışmayla ilgili edebiyat taraması ile anlatılmaktadır. Tezin ikinci bölümü durum incelemesi, anket sonuçları ve bunun istatistiksel değerlendirmesiyle ilgilidir.İstatikse paket programı istatiksel inceleme için kullanıldı. Sonuçların değerlendirilmesi için tanımlayıcı istatistiksel metodlar (sıklıklar ve yüzdeler) kullanıldı. Cinsiyet ve milliyetin performansa etkisini incelemek için lineer regresyon kullanıldı. İki ulusal grup ((yabancı ve Türk) arasındaki farkı ve onların çeşitlilik yönetimi üzerindeki görüşlerini görmek için çapraz tablolama incelemesi kullanıldı. İnceleme sonuçlarına göre, cinsiyetin çalışanın performansı üzerinde hiçbir belirgin etkisi yokken milliyetin vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present the information on the relation of diversity management and performance, as well as employees? satisfaction at work. İn the first part of the thesis, the concept of diversity is being explained, together with the literature review, related to the main study on: multiculturalism, equality vs. equaty, prejudice, discrimination, stereotyping and dimensions of diversity, personality studies, cultural diversity and performance, as well as G. Hofstede?s dimensions. The second part of this thesis deals with application part, the questionnaire results and statistical evaluation of it.The statistics package program was used for the statistical analysis. For the consideration of the results, descriptive statistical methods (frequency and percentages) were used. İn order to analyse the gender and nationality influence on performanace, the linear regresion was used. İn order to see the difference between the two national groups (foreign and turkish) , and their view on the diversity management, the crosstabulation analysis was used. According to the results of the analysis, gender has no distinctive influence on the employee performance, however, nationality has.