Çağdaş Türk Resim sanatında kimlik sorunu
The problem of identity in contemporary Turkish art of Painting
- Tez No: 323604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Kimlik Sorunu, Yerel ve Milli Sanat, Contemporary Turkish art of painting, the Problem of Identity, Local and National Art
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Türk resim sanatı Orta Asya'dan başlayarak Anadolu'ya kadar çok geniş bir coğrafyada çeşitli kültürlerin etkileşimiyle sentezlenerek günümüze kadar uzanan bir sanat olarak karşımıza çıkmaktadır.Türk resim sanatı, gücünü kendi tarihinin derinliklerinden alarak, tarih içerisinde farklı toplumlarla etkileşim sonucunda güçlü bir sentez yakalamış, Uygur, Karahanlı ve Selçuklu dönemlerinde varlığını sürdürmüş, Osmanlı döneminde iyi bir çıkış yakalamıştır.Osmanlı imparatorluğu Batı karşısında yaşadığı gerilemeyi durdurma adına XVIII. yüzyılın başlarından itibaren siyasetten ekonomiye, askeri alandan sosyal ve kültürel alana birçok yenilik başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de eğitim alanında modern teknik okulların açılması olmuştur. XVIII. yüzyılın ortalarına doğru açılan modern okullarda yetişerek Avrupa'da eğitim alan asker kökenli ressamlar gerek resim alanında gerekse eğitim alanında Türk resmine çağdaş bir boyut getirmişlerdir. Bu süreç, Türk resminin çağdaşlaşma yolunda atılmış ilk adımıdır.XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra Osmanlı toplumunda yaşanan değişim ile birlikte gelişen kültür ortamından Türk resim sanatı da etkilenmiştir. Bu dönemde kurum olma, bir araya gelme, gruplaşma çabası çerçevesinde ilk olarak Osmanlı Ressamlar Cemiyeti kurulmuştur. Cemiyetin asıl amacı: Ulusal ve mahalli sanat yaratmak için Türk sanatçılarını birleştirmektir. Yayın organlarıyla düşüncelerini halka aktarma yolunu da deneyen grubun fazla entelektüel bir dil kullanmaları gibi nedenlerle başarılı oldukları söylenemez.Türk resim sanatında 1914 Kuşağı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği gibi oluşumlar, gerek Kurtuluş Savaşı gerekse Cumhuriyet döneminde önemli görevler üstlenmiş, sanatları ve düşünceleriyle halkın yanında yer almışlardır. Yeniler Grubu, On'lar Grubu, Siyah Kalem Grubu ve son dönem bazı üniversitelerin bünyesinde biraraya gelen sanatçıların, Türk resminin temellerini kimi zaman modern bir akıma dayandırma çabası içinde olsalar bile, sonunda kendi halk gerçekliklerine yönelmişlerdir.Bu gün halk ile sanat arasında güçlü bir bağın oluşmasının temeli, halka seslenecek bir sanat anlayışında yattığı anlaşılmıştır. Ulusal sanatın oluşturulması için Türk toplumunun zaten var olan kendi birikimlerini işlemesi yeterli olacaktır. Milli sanat için, halkın sanat zevkine hitap edecek konuların seçimi kadar, bu konuları yansıtma yöntemi ve sanatçının dünya görüşünün de milli olması gerekmektedir. Bu anlamıyla resim sanatında, geçmişten geleceğe uzanacak sağlam bir köprü kurulabilir.
Özet (Çeviri)
Starting from Central Asia to Anatolia, the Turkish art of painting appears to be an art that was synthesized by the variety of cultures in a vast region. The Turkish art of painting taking its power from its own history?s depths has formed a powerful synthesis with the help of different cultures? interaction and continued in the Uighur, Karahanli and Seljuk periods and realize a good rise in Otoman Empire period.To stop the decline in face of the West, the Otoman Empire launched many innovations in social, cultural, military and economic fields since the beginning of the 18th century. One of these innovations was the opening of the modern technical schools. Painters, with military background graduated from modern schools which were opened towards the middle of the 18th century, brought a new dimension in not only to painting but also to education. This process was the first step towards the modernization of Turkish painting.The Turkish art of painting was influenced by the developing culture environment with the exchanges in the Otoman society in the second half of the 19th century. First, Association of Ottoman Painters was founded to be an association, to be together and to be a group. The main purpose of the society: to combine Turkish artists to create national and local art. It can?t be said that this group was succesful. Because they used a too intellectual language in their thought that they transferred via publications.In Turkish art of painting, 1914 Generation, Independent Painters and Sculptors Association and such formations had been responsible for important duties and were with public in not only Turkish War of Independence but also in the Republic period.Yeniler Group, On?lar Group, Siyah Kalem Group and some other artists turned to their own public realities at the en deven though they were in the attempt to ground the base of the Turkish art of painting to a modern movement.Today it is understood that formation of a strong bond between people and the art lies in the understanding of the art that adresses to the public. In order to form national art, it will be enough to work on already available cumulations. For national art, as choosing the topic that will adres the public, it is important that projection method of these issues and the artists? view of world must be national. So there would be a solid bridge that extends from past to the present in the art of painting.