İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin kültürel mirasın korunması bilincine yönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin ölçülmesi (Ağrı ili örneği)
Measurement of the Primary School students' readiness levels of awareness of cultural heritage protection (Model of the city Ağrı)
  1. Tez No: 323605
  2. Yazar: FATİH KARİP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, Cultural Assets, Cultural Heritage, Pretection Awarenes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ülkemiz, her köşesi ayrı renklerden oluşan kültürel mozaiklerle örülüdür. Bu değerli tarihi doku zamana karşı koyamamakta, her geçen gün biraz daha yıpranmakta, yok olmaktadır. Ancak bu fiziki yok oluştan daha tehlikeli olanı bu kültürel değerlerin insanların bilinçlerinden silinmesidir. Bu nedenle ülkemizde yaşayan her birey kültürel değerlerini farkına varmalı ve onları korumak için özel bir çaba göstermelidir.Bu çalışmanın amacı; Ağrı ili ve ilçelerinde öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerinin kültürel mirasın korunması bilincine yönelik hazır bulunuşluklarını tespit etmektir. Araştırmanın verilerini toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Ağrı ili ve ilçelerinden rasgele seçilen 33 ilköğretim okulunda öğrenim gören 872 öğrenci oluşturmaktadır. Anket sorularına verilen cevaplar SPSS 15.0 istatistik programında analiz edilerek yüzde ve frekans değerleri tablolaştırılmış elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmıştır.Ayrıca ilköğretim ikinci kademe derslerinin müfredat programları, ders kazanımları ve 2011?2012 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak okullara dağıtılan ilköğretim ders kitaplarında yer alan üniteler, kültürel miras öğeleri dikkate alınarak incelenmiş ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunularak yorumları yapılmıştır.Araştırma kapsamında anket uygulamasına katılan öğrencilerin kültürel mirasın korunması bilinci konusunda yeterli hazırbulunuşluğa sahip olmadıkları sonucuna varılmış ve elde edilen sonuçlardan hareketle çeşitli önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Sozcukler: Kultur, Kultur Varlıkları, Kulturel Miras, Koruma Bilinci.
Özet (Çeviri)
Every corner of our countryhes full of cultural mosaics which has different colours. This precious historıcal tissue can not resist to time, fraying day by day on its disapperaing. The more dangerous from the physical destrustion is the deletion of consciousness of cultural values. Cause of this every person living in this country must aware of cultural values and must perform special effort to protect them.The aim of this research is to identfy readiness of 7th class students awareness of the protection of cultural heritage, who lives in Ağrı and districts of Ağrı. Survey tecnich is used for collecting data fort this research. The study sample is constructed from random chosen 872 primary school students. The result of survey analyzed in SPSS 15.0 statistics programme. Persentage and frequensy values discussed, commentedand tabulated.Also curriculums of secondary school, course outcomes 2011-2012 education and training year units in books which Mnistry of Education prepared and delivered to schools. The findings of investigetion presented in table and commented.The scope of the research we made inferences students, who take part in the survey are not aware of the readiness of protection of cultural heritage. We made various suggestions about the protection of cultural heritge.