An inquiry on the representation of Oriental women in Tariq Ali's Islam Quintet
Tariq Ali'nin İslam Beşlisi adlı eserinde Şark kadınına bakış
- Tez No: 323630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm (Şarkiyatçılık), Tariq Ali, Temsil, Kadın, Klişe, Kültür, Orientalism, Tariq Ali, Representation, Women, Stereotype, Culture
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Tariq Ali'nin, 1992-2000 yılları içerisinde yayınlanan İslam Beşlisi adlı eserinde, Şark kadınının temsilinin tartışmasını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Oryantalist bakış açısına karşı Şark'ı savunan bir eser olarak kabul edilen İslam Beşlisi'nin amacındaki tutarlılığı, yerel kadına yaklaşımı konusunda sorgulanmaktadır. Şark kadınının klişeleşmiş Oryantalist analizine istinaden, bütün serilerdeki kadın karakterler ve onların yerel kültürlerine göre değerlendirilmesi, Ali'nin anlatımındaki gizil Oryantalist söylemi açık etmek amacıyla araştırılmıştır. Bahsi geçen amaç dahilinde, bu çalışma, kadının Oryantalist açıdan betimlenmesi ile cinselleştirilmiş Şark'ın emperyalist bilgisi arasındaki benzerlikleri de inceler. Böylece, kadınlık, ataerkillik ve ?Şarksal? sosyal değer kavramları, Beşli'de uygulanan Oryantalist ve anti-Oryantalist çerçevede irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to scrutinize the representation of ?Oriental? women in Tariq Ali?s Islam Quintet, which were published in the period of 1992-2010. Shaped by an ?anti-Orientalist? perspective to release the so-called Orient from the Orientalist perceptions, the Islam Quintet is questioned in its uniformity in relation to its approach to the native women. Within the analysis of the stereotypical ?Oriental? woman, the female characters in five volumes and their position vis-à-vis their local culture are examined in order to unfold the latent Orientalist discourse in Ali's narrative. By such intention, this thesis also explores the parallels between the Orientalist depiction of the women and the imperial discourse of a ?gendered? Orient. Accordingly, the notions of femininity, patriarchy, and the ?Oriental? social norms are discussed in relation to the Orientalist and anti-Orientalist frameworks that are applied in the Quintet.