Lines and architectural thinking: An inquiry into the nature of architectural (re)presentation
Çizgiler ve mimari düşünme: Mimari(yeniden) sunumun doğasına bir sorgulama
- Tez No: 90649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimari düşünme, mimari (yeniden)sunum, mimari çizim, özne-nesne ayrımı, ayna-aşaması, kendi-imgesi, başkası, kendi-varlığı, başkasında(n geçerek) kendine varmak. VI, architectural thinking, architectural (representation, architectural drawing, subject-object split, mirror-stage, self-image, other, self-being, homecoming through otherness. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz ÇİZGİLER VE MİMARİ DÜŞÜNME: MİMARİ (YENİDEN)SUNUMUN DOĞASINA BİR SORGULAMA YALINAY, Şebnem Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Emel Aközer Ekim 1999, 151 sayfa Bu tez sunum olarak mimari yeniden-sunumu (temsili) mimari çizim üzerinde yoğunlaşarak tartışmaktadır. Çizgiler ve mimari çizim problemi örneklemek için seçilmiştir. Tezin problemi mimarların düşünme ortamlarının, yani çizginin, binanın inşai gerçekliğine tabi kılınmasmda yatmaktadır. Mimarlık ilk olarak mimari temsil 'araçlarının' sunduğu ortamda varlık buluyor olsa da, mimarlar genellikle bu 'araçların' ait olduğu gerçekliğe/doğaya kayıtsız kalırlar. Çizgiler inşai bir gerçekliği temsil ettikleri sürece vardırlar. Çizgiler sadece araç olarak kavranırlar. Mimarlar, her ne kadar çizgiler 'dünyasında' düşünseler de, sanki inşai gerçeklik içindeymiş gibi davranırlar.Mimari düşünme gözönüne alındığında, tezin ileri sürdüğü, çizgilerin ait olduğu gerçekliğin (ya da dünyanın) en az inşai gerçeklik kadar mimarlığı kurduğu ve ortaya koymakta olduğudur. Bu çalışma sözü edilen bu iki farklı gerçekliğin aslında birbirinin içinde olduğunu ve birbirlerini ortaya çıkardığını dile getirme çabasıdır; böylelikle sunum olarak mimari yeniden-sunumu (temsili) 'kendine' yaklaştırma olanağım araştırır; ve aynı zamanda mimari düşünmeye, aslında mimarlık alanına, bir açıklık sunmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LINES AND ARCHITECTURAL THINKING: AN INQUIRY INTO THE NATURE OF ARCHITECTURAL (RE)PRESENTATION YALINAY, Şebnem Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Emel Aközer October 1999, 151 pages This thesis discusses architectural representation as presentation by concentrating on architectural drawing. Lines and architectural drawing are chosen to illustrate the problematic. The problem of the thesis is the subordination of the architect's thinking medium, i.e., lines, to tectonic reality. Although architecture initially comes-into-presence in the environment offered by the means of architectural representation, architects often remain inattentive to the reality of these means. Lines are as long as they represent the tectonic reality. Thus, there is an instrumental grasp of lines. Architects, though they operate in the realm of lines, tend to think that they are operating in the realm of tectonic reality. mThis thesis brings forth the fact that the realm of lines is as constitutive as the tectonic reality when architectural thinking and design are concerned. It is a search into their entanglement and bringing each other into presence in order to draw architectural representation as presentation closer to what it is; thus to offer a further openness to architectural thinking, thus to architecture.