Kent içi otoparkların planlama ve yönetim uygulamalarının incelenmesi
Analysis of the planning and management applications of city car parks
- Tez No: 323787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otopark, Yol dışı otoparkı, Yol kenarı otoparkı, Otoparkların tasarım standartları, Katlı otoparklar, Otopark problemleri, Otopark yönetimi, Otopark stratejileri., Parking, Off-street parking, On-street parking, Parking lots design standarts, Multi-Storey car parks, Parking problems, Parking management, Parking strategies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tezin amacı binek otomobiller için otopark tasarım ve projelendirme aşamalarında mimar, mühendis, öğrenci, ilgili kurum ve kuruluşların sıklıkla araştırdıkları, yanıt aradıkları soruları ve konuları daha geniş kapsamlı incelemektir. Yurtdışında otoparklar ile ilgili hazırlanmış standartları incelemek ve ülkemizdeki benzer çalışmalar ile karşılaştırmaktır. Benzer şekilde ülkemizde yurt dışındakilerden farklı yaşanan bazı sıkıntıları, yanlış uygulamaları ve çözüm yöntemlerini incelemektir. Derlenen bilgilerin daha kolay anlaşılabilmesini ve akılda kalıcılığını sağlamak amacı ile daha çok görsel algıya hitap eden, içeriğinde ağırlıklı olarak teknik resim, tablo, çizelge ve fotoğraflar içeren bir çalışma yapmanın gayreti içinde olunmuştur.Tezin içeriğinde otoparkların çeşitleri ve tasarım kuralları, teknik çizimler, örnek çalışmalar, fotoğraflarla da desteklenerek aktarılmaya çalışılmıştır. Özellikle yol kenarı otoparkları konusu ile bağlantılı saha araştırması olarak İstanbul'un merkezi ve otopark talebi açısından yoğun bazı semtlerinde mevcut uygulamalar incelenmiştir. Doğru ve yanlış uygulamalar, mevcut standartlara uygunlukları açısından araştırılmış, örnek resimleri ile aktarılmaya çalışılmıştır. Benzer şekilde tezin içeriğinde Otopark Teknolojileri ve Otoparkların Yönetimi konusuna çok kapsamlı olmamakla birlikte değinilmiştir. Konuya ilişkin değişik yönetim planlamaları ve uygulamaları örneklerle desteklenerek anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic purpose of our thesis is to create a wide-ranging analysis of the subjects and questions related to the design and project phase of city car parks. The thesis will serve engineers, architects, students and related corporations and instutions that are working on subjects related to the car parking issues. The thesis includes a survey and discussion of standart studies conducted about car parks of abroad and comparisions to similar studies which are done within Turkey. Correspondingly, another issue that our thesis deals with is to figure out the real problems related to parking areas by focusing on incorrect applications done in general. Related resources on the subject published both in Turkish and foriegn sources were investigated. For our thesis to be comprehensible, accurate and up-to-date information is used, supported by technical drawings, tables, charts and photographs.Information about car park types, their design rules, some technical drawings and sample studies supported by photographs are given. Feld studies about roadside parking areas are held both in central Istanbul and other areas that have dense car park demands. Correct and, conversely, incorrect applications are examined for the purpose of studying the viability of these applications within standarts. Car Parking Technologies and Management of Car Parks are examined also but not so detailed.