Design and construction of electric minibus
Elektrikli minibüs dizayn ve üretimi
- Tez No: 323987
- Danışmanlar: PROF. DR. ATA MUĞAN, PROF. DR. METİN GÖKAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Minibüs, Araç Kontrolü, Haberleşme Protokolü, electric minibus, vehicle control, vehicle efficiency, communication protocol
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İstanbul Teknik Universitesi kampüsü içinde ring aracı olarak kullanılması amaçlanan full elektrikli minibus aracın dizayn ve yapım asamasındaki basamakları bu yüksek lisans tezinde aktarılmıştır. Batarya ve elektrik motoru ile güç aktarımı sağlanan elektrikli minibüste, aktarma organı olarak şanzıman kullanılmamış, sadece difransiyel aradaki mekanik güç aktarımını sağlamıstır. Elektrik Motoru, Batarya ve güç yönetim sistemlerinin secim kriterleri detayları ile sunulmuştur. Önemli dizayn parametreleri yapısal diagramlar ile aktarılmıştır. Bunun yanı sıra, arac kontrolu ve arac kontrolunu saglayan haberlesme protokolunun uygulamasal olarak araca uygulanısı anlatılmıstır. Enerji tüketimi, maliyet hesaplamaları ve seçilen araç ekipmanlarının performansları detaylı olarak incelenmiştir. Araç üstünde koşturulan kontrol algoritması güvenlik ve verimlilik açısından kampüs içinde yapılan testler ile geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYElectric minibus is planned as a shuttle on Istanbul Technical University, which is presented in this Master of Science thesis and its stages, includes not only scientific but also application stages. This electric minibus is powered by an electric motor and there is no gearbox as power train equipment. The selection steps of electric motor, battery and power electronic units are explained in details. The electric vehicle design parameters are shown with the structural diagrams. Moreover, vehicle control specifications including communication protocol, motor controller and vehicle main controller are given. Energy consumption and performance of selected components are evaluated. Following, the first prototype electric minibus is constructed and tested on university campus. Designed Control process is tested on the vehicle to improve safety and efficiency.