Düşme ve mekanik travmaya maruz kalarak acil servise başvuran kadın olguların retrospektif analizi
  1. Tez No: 324091
  2. Yazar: FİLİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT AYRIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: adli, kadın, mekanik yaralanma, düşme, forensic cases, woman, mechanical injury, fall
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETAmaç: Çalışmamız, düşme ve mekanik travma nedeniyle acil servise başvuran kadınlarda, mevcut yaralanmaların tıbbi boyutlarını ortaya koymak ve ayrıca kadına yönelik şiddeti ve sonuçlarını göstermek amacıyla yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil servisine Ocak 2009- Aralık 2011 tarihleri arasında 36 aylık dönemde düşme ve mekanik yaralanmaya maruz kalan 475 kadın olgu dahil edildi. Çalışma geriye yönelik olarak yapıldı. Yapılan tablo, grafik ve analizlerde SPSS for Windows 11.5.1 istatistik programları kul-lanıldı.Bulgular: Çalışmayı yaptığımız tarihler arasında acil servis başvuran toplam hasta sayısı 187.502, cinsiyet farkı gözetmeksizin toplam adli olgu sayısı 2825 idi. Tüm adli ol-guların 1050'si( %37,1) kadındı. Bunların içinde düşme ve mekanik travmaya maruz kalan kadın olguların sayısı 475'ti ( %45,2). Çalışmaya dahil edilen olguların yaş ortalaması 36,8±16,2 yıl idi. Olay niteliğine göre yaş ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmıştı (p=0.001). Olguların 37'si (%8) 65 yaş ve üstünde, 256'sı (%53,6) 35 yaş ve altındaydı. En sık görülen olay niteliği düşme ve darp olup, sıklıkla etkilenen anatomik bölge baş-boyun (%18,7) ve yüz bölgesiydi (%18,3). 475 olgudan 93'üne gebelik testi bakılmış olup, 22 (%24) olguda gebelik testi pozitif olarak saptanmıştır. Gebelik testi pozitif olan olgularda en sık travma türü düşmeydi. Olguların (%79,4)'ünde en az bir radyolojik ve laboratuvar tetkiki yapıldığı, en çok direk grafi (%74,8) ve en az MRG (%1,3) istendiği saptandı. Olgu-ların tümü adli olmasına rağmen 46'sında (%9,6) kan etanol düzeyi bakılmış olup, bunların 12'sinde alkol düzeyi pozitif (%26,1) olarak saptanmıştı. Mekanik yaralanma olgularının %22,1'i darptı. Darp edilenlerin %72,4'ünün şiddeti uygulayanı gizlemeyi tercih ettiği gö-rüldü. Düşme şekline baktığımızda, olguların büyük çoğunluğunun aynı seviyeden (%27,3) düştüğü saptanmıştır. Toplam 99 olguda kırık tespit edilmiştir. Kırık tespit edilen olgularda kırığın hayati fonksiyonlara etkisi %16,2 olguda hafif, %36,4 olguda orta, %47,5 olguda ağır olarak tespit edilmiştir. Olguların 379'unda (%79,8) basit tıbbi müdahale uygulandığı, 83'üne (%17,5) cerrahi müdahale yapıldığı ve 42'sinde (%8,8) hayati tehlikenin mevcut olduğu saptanmıştır.Sonuç: Olguların çoğunun basit tıbbi müdahale ile taburcu edildiği, yaralanmaların çoğunun hayati tehlikeye maruz bırakmadığı ve cerrahi müdahale gerektirmediği, ölüm oranının düşük olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: This study is a descriptive study which aimed to state the medical dimensions of the injuries and show the violence and its consequences in the women admitted to emergency department due to fall and mechanical trauma.Material and method: Between January 2009 and December 2011 (36 months) totally 475 women with fall and mechanical trauma complaints were studied. This retrospective study was held at Mersin University, Emergency Department of Medical School.SPSS for Windows 11.5.1 statistical program was used for tables, graphics and analysis .Results: During the study period totally 187.502 patients admitted to emergency room and the total forensic case number was 2825 (both gender). Of them 1050 were (37,1%) women, and of them 475 were subjected to mechanical trauma and fall(45,2%). The average age of the cases was 36,8+-16,2 years. There was a significant difference between the average ages according to the type of the event (p=0.001). 37 of the cases were aged(8%) 65 years and over, 256 were (53,6%) 35 years and younger. The most frequent events were fall and pounding, and the most frequently injured anatomic parts were head-neck (18,7%) and face (18,3%). The pregnancy test was positive in 22 of 475 cases (24%). The most frequent trauma type was fall in the women with positive pregnancy test. In the 79,4% of the cases at least one radiologic and laboratory test was performed and direct x-ray (74,8%) was the most frequent and MRI (1,3%) was the least frequent ordered test. Although all of the cases were forensic, only in 46 blood ethanol level was determined and (9,6%) in 12 of them result was positive (26,1%). 22,1% of the mechanical trauma patients was pounded. Of them 72,4% preferred to protect the assailant. Most of the falls were from the similar heights (27,3%). Totally 99 cases had fractures. The effect of the fracture on vital functions was mild in 16,2%, moderate in 36,4% and severe in 47,5%. In 379 cases (79,8%) basic medical intervention and in 83(17,5%) surgery were performed and in 42(8,8) there was a life threat. 8Conclusion: Most of the cases were discharged after basic medical treatment, most of the injuries were not life-threatening and didn't need surgical intervention, and mortality rate was low.