Huzursuz bacaklar sendromu olan hastalarda spinal eksitabilitenin değerlendirilmesi
- Tez No: 324090
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SERHAN SEVİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Restless legs syndrome, electrophysiology, soleus H reflex, ENMG, hyperexcitability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETHuzursuz Bacaklar Sendromu (HBS), dinlenmekle veya uykuyla ortaya çıkanve bacakları hareket ettirmekle hafifleyen, daha çok bacaklarda istemsiz hareketlerve paresteziyle karakterize nörolojik bir bozukluktur. HBS?nun patofizyolojisi halen netolarak aydınlatılmı? değildir. HBS?dan sorumlu tutulan fizyolojik mekanizma veyaanatomik alanlar net olarak bilinmemektedir.74 Nörofizyolojik ara?tırmalar HBShastalarında spinal kord hipereksitabilitesinin olabileceğini göstermektedir. Bugünedek yapılan çalı?malarda deneysel kanıtlar, HBS patogenezinde supraspinalseviyelerdeki disinhibisyonun rolüne i?aret etmi?tir. Bu yüzden çalı?mamızda spinaleksitabiliteyi elektrofizyolojik açıdan ara?tırmayı planladık.HBS tanısı alan 30 hasta ile ya? ve cinsiyet uyumlu kontrol grubu olarak 30sağlıklı birey Kasım 2011?Haziran 2012 tarihleri arasında bu çalı?maya dahil edildi.HBS grubunda yer alan hastaların tanısı Uluslararası HBS Çalı?ma Grubu Kriterleridoğrultusunda nöroloji uzmanı tarafından konuldu. Değerlendirmeye katılan tümhasta ve sağlıklı ki?ilere günün geç saatlerinde periferik sinir ileti çalı?maları, Fyanıtları,H refleks çalı?maları yapıldı. ?statistiksel analizde hasta ve kontrolgruplarının verileri birbirleriyle kar?ıla?tırıldı.Hmax/Mmax oranı sağlıklı kontrollerden farklı bulunmadı. H latans değerlerikontrol gruplarıyla benzerdi (P>0.05). Tüm bulgular bizim laboratuvar değerlerimiz ilekar?ıla?tırıldığında normal sınırlar içindeydi.Bizim bulgularımız daha önce hipereksitabiliteyi i?aret eden çalı?malardanfarklıydı.54 Çalı?mamızda HBS hastalarında artmı? hipereksitabiliteyi göstereceksonuçlar elde edemedik. Bundan sonraki çalı?malarda hastaların tümündeyakınmaların olduğu dönemler tercih edilebilir. Ayrıca santral sinir sistemidisinhibisyonunu gösterebilecek yeni elektrofizyolojik yöntemler geli?tirilebilir.Anahtar kelimeler; Huzursuz bacaklar sendromu; elektrofizyoloji; soleus H refleksi;ENMG, hipereksitabilite
Özet (Çeviri)
5ABSTRACTRestless legs syndrome (RLS) is a neurological disorder of legs characterizedby spontaneous movements and paresthesia which appear during rest or sleep andis relieved with movements. The pathogenesis of RLS is still unknown. Theassociated anatomical areas or physiological mechanism is not clear.74Neurophysiological investigations point out to spinal cord hyperexcitability in primaryrestless legs syndrome. To date, studies assessing RLS pathogenesis showedsupraspinal disinhibition. Therefore, in our study we planned to investigate spinalexcitability by means of electrophysiology.30 patients diagnosed as RLS, age and sex matched 30 healthy controls areincluded between november 2011 and June 2012. RLS patients diagnosed by aneurology specialist on the base of International RLS Study Group Criterias. Allpatients and subjects underwent peripheral nerve conduction studies, F response, Hreflex investigations by used EMNG during late afternoon. Data obtained frompatients and control were compared.The Hmax/Mmax ratio did not differ between patients and healty groups(P>0.05). H latans were the same in RLS and controls (P>0.05). All values were alsowithin the normal range compared to our laboratory values.Our findings are different from previous studies that point out tohyperexcitability.54 ?n our study, we were not able to show increased hyperexitabilityin RLS patients. ?n future studies, periods of complaints can be preferred in allpatients. In addition, new electrophysiological methods to show disinhibition of centralnervous system should be developed.