Üriner inkontinansın tedavisinde pelvik taban egzersizlerinin pelvik taban kas kuvveti üzerine etkilerinin non-invazif yöntemle saptanması
Determining the effects of pelvic floor exercises in urinary incontinence treatment on pelvic floor muscle strength by non-invasive method
  1. Tez No: 324100
  2. Yazar: ÖZGE ÇELİKER TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP MALKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik Taban Egzersizleri, PERFECT, Pelvic floor exercises, PERFECT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç:. Üriner inkontinansın tedavisinde pelvik taban egzersizlerinin pelvik taban kas kuvveti üzerine etkilerinin non-invazif yöntemle saptanıp saptanamayacağını belirlemektirYöntem: Çalışmaya üriner inkontinans tanısı almış ve gönüllü olarak katılmayı kabul eden 33 egzersiz ve 31 kontrol olmak üzere 64 olgu dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan olgular randomize olarak 2 gruba ayrıldılar. Birinci gruba Pelvik taban egzersizleri 12 hafta boyunca verildi, ikinci gruba her hangi bir uygulama yapılmayarak kontrol grubu oluşturuldu. Her iki gruba 12 hafta öncesinde ve sonrasında beden kütle indeksi, bel kalça oranı, bel uyluk oranı, transabdominal ultrason ölçümü, PERFECT sistemiyle kuvvet değerlendirmesi, stop testi, stres testi ve pad testi yapıldı. Olguların egzersiz öncesi ve sonrası grup içi ile egzersiz ve kontrol grubu arasında gruplar arası olarak bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Egzersiz grubundaki olguların ortalama yaşları 51.9±10,06 yıl ve Kontrol grubundaki olguların ortalama yaşları 48,06±5,14'dır. Egzersiz grubunun tedavi öncesindeki ve tedavi sonrasındaki Transabdominal transvers USG ve Transabdominal longutüdinal USG değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artma saptanmıştır (p=0.00). Kontrol grubunun 12 hafta öncesindeki ve 12 hafta sonrasındaki Transabdominal transvers USG ve Transabdominal longutüdinal USG değerlerinde değişim görülmemiştir. Egzersiz grubu ve kontrol grubundaki olguların hem tedavi öncesinde hem tedavi sonrasında PERFECT kuvvet ölçüm değerleri artıkça USG kuvvet ölçüm değerleri artmaktadır ( p=0.00 r=0.631, p=0.00 r=0.644).Sonuç: Literatürdeki çalışmalar da, bizim çalışmamızla paralel olarak pelvik taban kas eğitimiyle pelvik taban kas kuvvetinde artış saptanmıştır. Çalışmamızda tedavi sonrasında tedavi sonuçlarını değerlendirmede kuvvet ölçümü olarak ultrasonla da gelişmelerin saptanabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To understand whether the effects of pelvic floor exercises in urinary incontinence treatment on pelvic floor muscle strength by non-invasive method could be determined or not.Method: 64 volunteer diagnosed with urinary incontinence were included to the study as 33 of them exercises group and 31 control. Subjects randomly divided into two groups. First group received pelvic floor exercises for 12 weeks, second group formed as a control group as they did not receive any intervention. Both groups were assessed by body mass index, waist to hip ratio, transabdominal ultrasound measurement, strength evaluation with PERFECT, stop test, stress test and pad test initially and at the end of 12 weeks. t test for dependent group was used for statistical analysis of before and after exercises, differences between groups was analyzed by t test for independent groups.Results: Exercise group subjects has mean age of 51.9±10,06 where control group has 48,06±5,14. There was a statistically meaningful increase in values of transabdominal transvers USG and transabdominal longitudinal USG of the exercises group between before and after exercises (p=0.00). Transabdominal transvers USG and transabdominal longitudinal USG values of the control group had no significant changes between before and after 12 weeks. The PERFECT strength values of subjects in exercise group and control group increased with USG strength measurement values both before and after exercises (p=0.00, r=0,631, p=0.00, r=0.644).Conclusion: The results of our study showed improvement in pelvic floor muscle with pelvic floor muscle training which shows compatibility with the corresponding literature. Our study showed that in treatment results evaluation improvement in muscle strength could be determined by a non-invasive method as ultrasonography.