Soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılan şuruplardaki aktif maddelerin HPLc metoduyla tayin edilmesi
Determination of active ingrediients in cold cough syrups by HPLC
- Tez No: 324134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. EBRU BÜYÜKTUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ters faz sıvı kromatografi, eşzamanlı tayin, öksürük şurubu, validasyon, soğuk algınlığı ilaçları, zorlanmış bozunma, Reversed-phase liquid chromatography, simultaneous determination, cough syrup, validation, cold formulations, forced degradation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETÖksürük ve soğuk algınlığında kullanılan farmasötik preparatlar dünyanın en geniş formülasyonlarından biridir. Bu preparatlar; lezzet verici ajanlar, sakkaroz, asit düzenleyiciler, doğal ya da suni renklendirici, tatlandırıcılar, koruyucular gibi geniş spektrumlu yardımcı maddeler ve birkaç etken madde içeren kompleks formülasyonları temsil etmektedir. Bu katkı maddelerinin çoğunluğu, bazik azotlu amino bileşiklerin karışımı olarak bulunurlar ve fiziksel ve kimyasal özelliklerinin benzerlikleri nedeniyle bu farmasötik formların ayrılması oldukça karmaşıktır.Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan psödoefedrin HCI, feniramin maleat, asetaminofen, guaifenesin, pirilamin maleat, klorfeniramin maleat, triprolidin HCI, dextrometorfan HBr, difenhidramin HCI nin eşzamanlı tayini için yeni, basit ve duyarlı bir metot geliştirilerek valide edilmiştir. Bu bileşiklerin ayrılması, izokratik elüsyon kullanılarak Nucleodur gravity C18 kolonla 37.9 dakikada gerçekleştirilmiştir. Mobil faz için; hacimce %10 luk ortofosforik asit ilavesiyle pH'ı 3.0'a ayarlanmış 80 mM KH2PO4'dan %62 ve metanolden %38 oranında karıştırılmıştır. Bu bileşiklerin kromatografik ayrılma işlemi 0.75 mL/dk akış hızında ve oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. İç standart olarak 2,4,6-trimetoksibenzaldehit kullanılmıştır. Ultraviyole absorpsiyon 210 nm'de izlenmiştir.Seçicilik, kalibrasyonun (eğrisinin) doğrusallığı, doğruluk, güniçi ve günler arası kesinlik, geri kazanım ve zorlanmış bozunma çalışmaları metot validasyonunun bir parçası olarak incelenmiştir. Önerilen sıvı kromatografi metodu; soğuk algınlığı ve öksürükte kullanılan şurup ve tabletler gibi farklı farmasötik ilaçların rutin analizinde başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ACTIVE INGREDIENTS IN COLD COUGH SYRUPS BY HPLCCough and cold pharmaceutical preparations are one of the most extended formulations in the world. These preparations represent complex formulations containing several active ingredients and a broad spectrum of excipients such as flavoring agents, saccharose, acidulants, natural or artificial coloring and flavoring agents, dyes, sweeteners and preservatives. The majority of these ingredients are present as a mixture of basic nitrogenous amino compounds and their separation in pharmaceutical forms is quite complicated due to similarities of their physical and chemical properties.A new simple and sensitive liquid chromatographic method has been developed and validated for the simultaneous determination of pseudoephdrine HCI , pheniramine maleate, acetaminophen, guaifenisin, pyrilamine maleate, chlorpheniramine maleate, triprolidine HCI, dextromethorphan HBr, diphenhydramine HCI in cough and cold pharmaceuticals. The separation of these compounds was achieved within 37.9 min on a Nucleodur gravity C18 column using an isocratic elution. The mobile phase was a mixture of 38% methanol, 62% of 80 mM KH2PO4 aqueous solution adjusted to pH 3.0, to which was added 10% (v/v) orthophosphoric acid. The chromatographic separation of these compounds performed at room temperature, with flow rate of 0.75 mL/min. The internal standard was 2,4,6-trimethoxybenzaldehyde. An ultraviolet absorption at 210 nm was monitored.The selectivity, linearity of calibration, accuracy, intraday and interday precision, recovery and forced degradation studies were examined as parts of the method validation. The proposed liquid chromatographic method was successfully applied for the routine analysis of these compounds in different cough and cold pharmaceutical preparations such as syrups and tablets.