Meme kanserli kemoterapi alan hastalarda semptomların ve bakım gereksinimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of symptoms and care needs of breast cancer patients receiving chemotherapy
  1. Tez No: 324198
  2. Yazar: ZEYNO BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, semptom değerlendirme, yaşam kalitesi, Breast cancer, symptom assessment, quality of life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZETBu çalı?ma meme kanseri tanılı en az ikinci kür kemoterapi tedavisini alanhastaların kemoterapi tedavisi ve hastalık sürecine bağlı semptom kontrolününsağlanması, etkilenen ya?am kalitesi boyutları, bakımdan memnuniyet düzeyleridoğrultusunda bakım gereksinimlerinin saptanması amacıyla Ocak 2011-Haziran 2012tarihleri arasında ?stanbul da bir Üniversite Hastanesinin Medikal Onkoloji bilimdalında tedavi gören 105 hastayla yapılmı? tanımlayıcı bir çalı?madır.Çalı?manın verileri hasta tanım formu, Newcastle Hem?ire BakımındanMemnuniyet Ölçeği, Memorial Semptom Değerlendirme Ölçeği ve FACT-G (4.versiyon )Ya?am Kalitesi ölçeği kullanılarak toplanmı?tır.Sonuç olarak kemoterapi gören meme kanseri hastalarda en sık görülensemptomlar; i?tahsızlık, ağız kuruluğu, bulantı, besinlerin tadında deği?iklik, saç kaybı,cilt deği?iklikleri, en ?iddetli ya?anan semptomlar; artık eskisi gibi görünmeme, ciltdeği?iklikleri, kol ve bacaklarda ?i?lik, bulantı, endi?e, kusma; en rahatsız ediciderecede ya?anan semptomlar ise; bulantı, kusma, mutsuzluk artık eskisi gibigörünmeme, cilt deği?iklikleri, saç kaybı olarak saptanmı?tır. Ya?am kalitesibulgularında eğitim düzeyinin ya?am kalitesi puanını arttırdığı, kemoterapi kür sayısı ilede FACT-G sosyal ya?am ve aile durumu alt boyut puanın azaldığı saptandı. FACT-GÖlçeği sosyal ya?am ve aile durumu puanı yüksek olan hastaların Newcastle Hem?irelikBakım Memnuniyet Ölçeği puanlarının da yüksek olduğu saptanmı?tır.Sonuçlar doğrultusunda hasta değerlendirmesinin önemi vurgulanmı? ve bakımıplanlamaya yönelik hasta gruplarını destekleyici önerilerde bulunulmu?tur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study was diagnosed with breast cancer patients who received at least asecond course of chemotherapy, the treatment of symptoms due to chemotherapytreatment and control of disease process, ensuring the quality of life affected by thedimensions, according to levels of satisfaction with care in order to determinemaintenance requirements in Istanbul between January 2011-June 2012 in a UniversityHospital Medical Oncology science a descriptive study of 105 patients were treated inthe field.Form of identification data of the study patients, Newcastle Nurse SatisfactionScale in Terms of the Memorial Symptom Assessment Scale and the FACT-G (version4) were collected using the Quality of Life Scale.As a result, the most common symptoms in patients with breast cancerundergoing chemotherapy, loss of appetite, dry mouth, nausea, change in taste of foods,hair loss, skin changes, the most severe the symptoms are no longer look like the skinchanges, swelling of the arms and legs, nausea, anxiety, vomiting is the most disturbingdegree of symptoms experienced nausea, vomiting, and no longer look likeunhappiness, skin changes, hair loss, respectively. The findings of the quality of lifescore for the level of education increases the quality of life, number of cycles ofchemotherapy with the FACT-G subscale scores were decreased social life and familysituation. FACT-G scale, social life and family status Newcastle Nursing Care ofPatients with higher scores on the satisfaction scale scores were found to be evenhigher.The results highlighted the importance of the patient assessment and careplanning, supporting suggestions have been made for the patient groups.