Anabolik androjenik steroid uygulanmış erkek sıçanlarda eritropoietinin testis üzerine koruyucu etkilerinin incelenmesi
Study the protective effects of erythropoietin on testis in male rats treated with anabolic androgenic steroid
  1. Tez No: 324208
  2. Yazar: IŞILAY SEZEN ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM TUĞYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Anabolik androjenik steroid, nandrolone decanoate, Epo, testis, apoptoz, Anabolic Androgenic Steroid, Nandrolone decanoate, Erythropoietin, testis, apoptosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETAMAÇBu çalışmada; anabolik androjenik steroid hormon olan nandrolone decanoate (ND) uygulanmış erkek sıçanlarda güçlü bir antioksidan olan eritropoietinin (EPO) testis dokusu üzerine etkilerinin histolojik, ultrastrüktürel, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak araştırılması hedeflenmiştir.YÖNTEMDeneysel modelimizde Wistar suşu erkek sıçanlar 5 gruba (n=7) ayrıldı. I. grup, kontrol grubu; II. grup, sham grubu; III. grup, 10 mg/kg/hafta Nandrolone decanoate (ND) verilen deney grubu, IV. grup, 10mg/kg/hafta ND ve Düşük doz (100 IU/kg) Eritropoietin (EPO) verilen deney grubu, V. grup, 10mg/kg/hafta ND ve Yüksek doz (500 IU/kg) EPO verilen deney grubu. Işık mikroskobik incelemeler için kesitler Hematoksilen&Eozin (H&E), Periyodik Asit Schiff (PAS) ile boyandı. İmmünohistokimyasal olarak apoptoz belirlenmesi için ise terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP-biotin nick-end labeling (TUNEL) ve Kaspaz-3 boyamaları yapıldı. Biyokimyasal incelemer için alınan dokularda glutathion peroxidase (GPx) ve melondialdehit (MDA) düzeyleri incelendi.BULGULARYapılan çalışmalar sonucunda kontrol ve sham gruplarında normal testis yapısı gözlendi. ND grubunda spermatogenik seriye ait hücre diziliminde düzensizlik, germ hücre kayıpları, seminifer tübüllerde vakuolizasyon, tübül lümeninde spermiyum hücrelerinin azalması, bazılarında görülmemesi gibi bulgular gözlendi. Ayrıca bazal membranda kalınlaşma gözlendi. Epo gruplarında ise kontrol grubuna yakın sonuçlar elde edildi. İmmünohistokimyasal incelemelerde ND gurubu testis dokusunda kontrol grubuna göre anlamlı oranda immünpozitif hücre artışı gözlenirken Epo tedavi gruplarında kontrole yakın değerler gözlendi. Biyokimyasal olarak kontrol ve sham gruplarıyla ND grubu kıyaslandığında MDA düzeylerinde anlamlı artış, GPx düzeylerinde ise anlamlı olarak azalma gözlendi. Tedavi gruplarında ise ND grubuna kıyasla MDA düzeylerinde anlamlı azalış, GPx düzeylerinde ise anlamlı artış saptandı.SONUÇElde ettiğimiz verilere dayanarak ND' nin testis dokusunda oksidatif stresi ve apoptozu arttırdığı, doku hasarı oluşturduğu fakat Epo' nun oluşan doku hasarını ve biyokimyasal değişiklikleri azalttığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPURPOSEIn this study, we aimed to study the protective effects of Erythropoietin, a strong antioxidant, against possible negative effects of anabolic androgenic steroid, testes of male rats histologically, ultrastructural, imunohistochemically and biochemically.METHOD35 Wistar albino rats were divided into 5 groups (n=7). Group I. Control; Group II. Sham; Group III. 10 mg/kg/week Nandrolone decanoate; Group IV. 10 mg/kg/week Nandrolone decanoate and low dose (100 IU/kg) Epo; Group V. 10 mg/kg/week Nandrolone decanoate and high dose (500 IU/kg) Epo were applied every Wednesday of each week for two months by intramuscular. Epo applied every day for two months by intraperitoneal. Testis tissue slides were stained with hematoxylene&eosine (H&E) and Periodic Acid Schiff (PAS) for light microscopy. Immunohistochemical TUNEL (terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP-biotin nick-end labeling) and active caspase-3 were performed to determine apoptosis. Glutathion peroxidase (GPx) and Malondialdehyde (MDA) levels were evaluated biochemically. Also ultrastructural observations were used.RESULTSInvestigations of our study showed that on control and sham group?s seminiferous tubules were normal. In ND group, irregular sequencing of spermatogenic cell series, lack of germ cell, vacuolization in seminiferious tubules, reduction of spermiums in lumen or lack of spermiums were observed. Also basal membrane of seminiferious tubules was thickened. No significant changes were seen in Epo groups. After immunohistochemical investigations, number of immunpositive cells were significantly increased in ND group in comparison with control group. In Epo groups immunpositive cells were found significantly decreased compared with ND group. According to biochemical results MDA and GPx levels evaluations; MDA levels were found significantly higher and GPx levels were found significantly lower in ND group than control and sham groups. MDA levels were significantly lower; GPx levels were significantly higher in Epo groups than ND group.CONCLUSIONAccording to our results; we consider that AAS increases apoptosis and oxidative stress, causes tissue damages and biochemical changes in testis. In conclusion we assume that Erythropoietin can minimize the histological damage and biochemical differences significantly.