6 hafta düzenli egzersiz ile birlikte sıçanlara farklı sürelerde testosteron uygulamasının kemik doku üzerine etkisi
Effect of applications of testosterone in different durations with 6-week regularly exercise on bone tissue rats
  1. Tez No: 499190
  2. Yazar: KADER HİCRAN TAV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anabolik Androjenik Steroid, Femur, Humerus, Testosteron, Sıçan, Anabolic Androgenic Steroid, Femur, Humerus, Rat, Testosterone
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Anabolik Androjenik steroidlerin, kas kütlesini ve sportif performansı arttırmak amacıyla kullanıldığı, kullananların birçok sağlık problemi ile karşılaştığı bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, 6 hafta düzenli egzersiz ile birlikte farklı sürelerde testosteron uygulamasının sıçanların kemik doku üzerine etkisini saptamaktır. Araştırma, Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen 34 günlük (101,74 g) 46 adet sıçan (Erkek, Wistar) üzerinde gerçekleştirildi. Sıçanlar, K (kontrol) grubu, E (Egzersiz) grubu, T (Testosteron) grubu, TE1 (Testosteron + Egzersiz 1) grubu, TE2 (Testosteron + Egzersiz 2) grubu ve TE3 (Testosteron + Egzersiz 3) grubu olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Testosteron uygulanan gruplara ait sıçanların canlı ağırlıkları ölçüsünde, haftalık olarak gerekli doz ayarlaması yapıldı. Materyallerin ön ve arka extremite kemikleri diseke edilerek ortaya çıkarıldı ve ortaya çıkarılan humerus ile femur kemikleri kurutuldu. Her bir kemiğin boy uzunluğu, corpus kalınlığı, cortex kalınlığı ve medullar çap noktaları belirlenerek gerekli ölçümler alındı. Sonuçlar Ort±SS olarak sunuldu. Verilerin gruplar arası karşılaştırılmada ANOVA ve Duncan testi uygulandı. p0,05). Çalışma sonuçları incelendiğinde Testosteron takviyesinin sıçanların femur ve humerus kemiklerinde erken epifizyal kapanmaya yol açarak boylarının uzamasını durdurduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca Testosteron takviyesinin olumsuz etkisini egzersizin de azaltmadığı görülmüştür. Anabolik Androjenik steroid sınıfındaki yasaklı maddelerin, bazı sporcular tarafından performansı arttırdığı düşünülse bile sporcu sağlığı açısından olumsuz etkileri nedeniyle bu maddeler kullanılmaması söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that Anabolic Androgenic steroids are used to increase muscle mass and sportive performance and users encounter with several health problems. The aim of the present study is to determine the effect of testosterone administration at different times with regular exercise for 6 weeks on bone tissue of rats. The present study was conducted on 46 rats (Male, Wistar), which were 34 day-old (101,74 g), obtained from Selçuk University Research and Application Center for Experimental Medicine. The rats were divided into 6 groups including C (control) group, E (Exercise) group, T (Testosterone) group, TE1 (Testosterone + Exercise 1) group, TE2 (Testosterone + Exercise 2) group, and TE3 (Testosterone + Exercise 3) group. Based on live weights of rats in groups administered with testosterone, required dose was adjusted weekly. Front and rear limb bones of the materials were dissected and uncovered and the uncovered humeral and femoral bones were dehydrated. Necessary measurements were taken by determining length, corpus thickness, cortex thickness, and medullary diameter of every bone. The results were presented in Mean±SD. ANOVA and Duncan's test were applied to compare data among the groups. The value of p0,05). When examining results of the study, it was concluded that Testosterone supplementation stopped the increase in length leading to early closure of epiphyseal plates in femoral and humeral bones of the rats. In addition, exercise did not reduce the negative effect of Testosterone supplementation. Even though some athletes think that banned substances classified in Anabolic Androgenic steroids increase performance, it is possible to assert that these substances should not be used because of their adverse effects for health of athletes.