Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda kompleman faktör HCC ve TT polimorfizminin intravitreal anti-vegf tedavisi yanıtına etkisi
The effect of complement factor HCC and tt polymorphism on the response to the treatment of wet type age related macular degeneration with intravitreal anti-vegf
  1. Tez No: 324228
  2. Yazar: ÖZLEM DİKMETAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BORA ELDEM, PROF. DR. Sibel KADAYIFÇILAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, intravitreal ranibizumab enjeksiyonu, kompleman faktör H polimorfizmi, age-related macular degeneration, ranibizumab, complement factor H polymorphism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmadaki amacımız yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) olan hastalarda intravitreal ranibizumab tedavisine yanıtta kompleman faktör H (CFH) Y402H CC ve TT polimorfizminin etkisini araştırmaktır. Yaş tip YBMD nedeniyle en az 3 kez intravitreal ranibizumab enjeksiyonu yapılmış, en az 6 ay izlenmiş 193 olgu yanıta göre iyi ve kötü olmak üzere iki gruba ayrılıp, periferik kanda CFH Y402H CC ve TT polimorfizmi çalışılmıştır. En son muayenede başlangıca göre görme keskinliği (GK) ETDRS eşeli ile 5 harf ve üzeri artanlar iyi yanıt, 5 harf ve daha fazla azalanlar kötü yanıt olarak sınıflandırılmıştır. Genetik analiz için PCR yöntemi ile erime eğrisi analizi uygulanmıştır. İstatistiksel analizde SPSS 18 programı kullanılmıştır. Hastaların ortalama yaşı 71.01 (55-86), ortalama takip süresi 13.34 (6-36) ay, ortalama enjeksiyon sayısı 4.02 (3-15) olarak saptanmıştır. İyi yanıt grubunda (Grup 1) 96 hasta, kötü yanıt grubunda (Grup 2) 97 hasta yer almıştır. Grup 1'de başlangıç GK ortalama 41.34 (10-64) harf, OKT'de santral makula kalınlığı (MMK) 213.40 (126-494) µm, FFA'da lezyon genişliği 3760 (1430-6430) µm olarak saptanmıştır. Grup 2'de başlangıçta GK ortalama 52.89 (26-82) harf, MMK 257.60 (115-882) µm lezyon genişliği 4460 (1000-7650) µm olarak saptanmıştır. İki grup arasında başlangıç GK ve MMK açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p= 0.094, p= 0.083). Gruplar arasında başlangıç lezyon genişliği açısından ise anlamlı fark saptanmıştır (p= 0.003). Grup 1'de alel dağılımı 15 CC, 30 TT, 51 TC, grup 2'de ise 49 CC, 2 TT, 46 TC olup iki grup arasında dağılım anlamlı farklı bulunmuştur (p= 0.012). Genotip dağılımı ile lezyon genişliği ilişkili bulunmamıştır (p= 0.841). Tedavi sonucunda kötü yanıt grubunda 12 olguda fibrozis gelişmiştir. Yaş tip YBMD'nin intravitreal ranibizumab tedavisine yanıta etkisinde CFH Y402H CC'nin kötü yanıta, TT'nin ise iyi yanıta eşlik ettiği görülmektedir. Kötü yanıt için bir diğer risk faktörünün de lezyon genişliği olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the effect of the komplement factor H (CFH) Y402H CC and TT polymorphisms on treatment response to intravitreal ranibizumab injection in patients with wet type Age Related Macular Degeneration (ARMD). 193 patients with CNV secondary to ARMD followed up for at least 6 months of follow up, and with at least 3 ranibizumab injections were included in the study. At the last examination increase in visual acuity (VA) of 5 letters or more compared to the initial VA was regarded as good response, and decrase in VA of 5 letters or more compared to the initial visual acuity was evaluated as poor response. Genetic analysis was done by PCR melting curve analysis. In the statistical evaluation, SPSS version 18 software was employed. The mean age of the patients was 71.01 (55-86), the mean follow-up was 13.34 (6-36) months and the mean number of injections was 4.02 (3-15). There were 96 patients in the good response group (Group 1), and 97 patients in the poor response group (Group 2). The initial VA in group 1 was found to be 41.34 (10-64) letters, the initial central macular thickness (CMT) was 213.40 (126-494) µm, and the initial lesion width was 3760 (1430-6430) µm. The initial VA in group 2 was 52.89 (26-82) letters, the initial CMT was 257.60 (115-882) µm, the initial lesion width was 4460 (1000-7650) µm. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of the initial VA and CMT (p= 0.094, p= 0.083). However, there was a statistically significant difference between the groups in terms of the width of the initial lesion (p= 0.003). In group 1, 15 CC, 30 TT, 51 TC, in group 2 49 CC, 2 TT, 46 TC allelles were found and the distribution was significantly different between the two groups (p= 0.012). Change in the distribution of genotypes was not associated with either the lesion size or VA (p= 0.841). Fibrosis developed in 12 patients who were all poor responders. It is observed that CFH Y402H CC accompanied poor response and TT accompanied good response in this series of ARMD patients undergoing ranibizumab therapy.