Yoğun bakımda kronik obstruktif akciğer hastalarının izlemi
Intensive care unit observation of chronic obstructive disease patients
  1. Tez No: 324227
  2. Yazar: JEYHUN GAMBAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA BANU AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, yoğun bakım, APACHE II, COPD, Intensive care, APACHE II
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ceyhun GAMBAROV. Yoğun bakımda KOAH hastalarının izlemi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalı, Uzmanlık tezi. Ankara 2012 . Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tüm dünyada kronik morbidite ve mortalitenin major nedenlerinden biridir. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre tüm dünyada 600 milyon KOAH hastası bulunmaktadır ve her yıl 2,3 milyon insan KOAH ve onun komplikasyonları sonucu ölmektedir. Çoğu KOAH hastası solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma yatış ihtiyacı göstermektedir. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Yoğun Bakım Ünitesinde takip ve tedavi edilmiş KOAH olgularının retrospektif olarak incelenerek, hastaların demografik özelliklerini, komorbiditelerini, yoğun bakımda yatış sürelerini, mortalite ve mortaliteyi etkileyebilecek bağımsız risk faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yoğun bakımda tedavi edilmiş elli hastanın %36'sı kadın, %64'ü erkek idi. Yaş ortalaması 72,4±11,6 olarak bulundu. Hastaların %88'i Hacettepe Üniversitesi Büyük Acil Polikliniğinden yatırılmıştır. Kabul APACHE II skorları ortalama 14,7±8,6, kabul GCS skorları ise ortalama 13,1±4 olarak bulundu. Yoğun bakım yatış süresi ortalama 20,14±25,3 gün olarak saptandı. Yoğun bakım mortalite oranı %18 ve hastanede ölüm oranı %12 olarak bulundu. Ortalama mekanik ventilasyon süresi 11,66±16,9 gün olarak belirlendi. Takip süresince %24 hastada akut böbrek yetmezliği, %6 hastada ARDS, %6 hastada gastrointestinal kanama, %2 hastada pnömotoraks, %18 hastada sepsis, %10 hastada ventilatör ilişkili pnömoni gelişti. Hastalar yoğun bakımda ölen ve ölmeyenler olarak iki gruba ayrıldı. Yoğun bakımda ölenlerde AYBÜ yatış süresi (p=0,017), yatış öncesi hastanede kalış (p=0,025) ve mekanik ventilasyon süreleri (p=0,01) daha uzun bulundu. Ayrıca en kötü laktat düzeyi (p=0,024), taburculuk ve en kötü pH (p=0,000), en kötü PCO2 (p=0,025) değerlerinin yoğun bakımda ölenlerde daha kötü olduğu görüldü. Sepsis (p=0,000), yoğun bakımda akut böbrek yetmezliği (p=0,027) ve miyokard enfarktüsü gelişmesi (p=0,029), trakeotomi ihtiyacı (p=0,019), ventilatör ilişkili pnömoni (p=0,002) açısından da gruplar arasında anlamlı fark olduğu saptandı. Lojistik regresyon analizinde yoğun bakıma acil polikliniğinden yatış ve yoğun bakımda miyokard enfarktüsü gelişmesi ölümün bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi.Sonuç olarak KOAH hastalarında yoğun bakıma acil ünitesinden yatış ve yoğun bakımda miyokard enfarktüsü gelişmesi ölümün bağımsı risk faktörleridir. Bu faktörlere yönelik iyileştirici önlemler mortaliteyi azaltmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a major cause of chronic morbidity and mortality in the world. According to World Health Organisation data, there are 600 million of COPD patients in the world and 2,3 million people die because of this disease per year. Most of COPD patients are needed hospitalisation at intensive care unit (ICU), due to respiratory failure. In this report, it is aimed to investigate the independent risk factors that may affect mortality of COPD cases treted and followed up at Hacettepe University Medicine Faculty Anesthesiology İntensive Care Unit via retrospective review of demographic properties, comorbidities, hospitalisation time in ICU. 36% of the fifty COPD patients were female, 64% were male. The mean age was 72,4±11,6 years. 88% of patients were admitted from Adult Emergency Clinic. Mean APACHE II score was found14,7±8,6 at admission. The mean Glasgow Coma Score (GCS) was 13,1±4. The mean duration of hospital stay was 20,14±25,3 days. The mortality rate was 18% and 12% of patients died during their hospital stay period. The mean ventilation time was 11,66±16,9 days. During follow up, acute kidney failure in 24% of patients, ARDS in 6%, gastrointestinal bleeding in 6%, pneumothorax in 2%, sepsis in 18%, ventilator associated pneumonia in 10% of patients was recorded. Patients were divided into two groups whether the patient survived until ICU or not. In patents who died in ICU, the mean duration of ICU stay (p=0,017), hospital stay before ICU admission (p=0,025) and duration of mechanic ventilation (p=0,01) were found to be longer compared to the survivors. Also the worst lactate levels (p=0,024), discharge and the worst pH levels (p=0,000), worst pCO2 levels (p=0,025) were found to be worse in patients who died in ICU than the survivors. Sepsis (p=0,000), acute kidney failure (p=0,027) and myocardial infarction (p=0,029), tracheostomy need (p=0,019), ventilator associated pneumonia (p=0,002) were statistically significantly. According to logistic regression analysis admission from Emergency Clinic, developing myocardial infarction in ICU were independent risk factors of death.We conclude that admission from the Emergency department and myocardial infarction were independent predictors of death in COPD patients admitted ICU.Preventive measures aimed at these factors may help to decrease the mortality in these patients.