İnflamatuar barsak hastalıklarında serum beta 2 mikroglobulin düzeyinin hastalık aktivitesi ile ilişkisi
The role of serum beta 2 microglobulin in evaluating disease activity in inflammatory bowel disease
- Tez No: 324245
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ulcerative colitis, Crohn disease, beta 2 microglobulin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
İnflamatuar barsak hastalığı (İBH), gastrointestinal kanalın kronik inflamatuar hastalıklarıdır. Kolon ve/veya ince barsak mukozasında yaygın lenfoplazmositer hücre infiltrasyonu ile karakterizedir. Bu inflamatuar reaksiyonda lenfokinler, sitokinler, lökotrienler gibi inflamatuar mediatörler rol alır. Beta 2 mikroglobulin (ß2M) lenfositlerden salınan düşük moleküler ağırlıklı (11800 d) bir proteindir. Bu çalışmamızda İBH'da serum ß2M düzeyinin hastalık aktivitesi ve tutulum ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), beyaz küre sayısı (BK) ve C- reaktif proteinin (CRP), inflamatuar bağırsak hastalıklarında hastalık aktivitesini iyi predikte ettiği bilinmektedir. Serum ß2M seviyeleri bütün kronik inflamatuar ve otoimmün hastalıklarda artış gösterir ve bu artış hastalığın şiddeti ile de ilişkilidir(5,6). Bu ilişkinin İBH'da aktivasyon ve gastrointestinal kanaldaki tutulum ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışma 78 İBH (43 Ülseratif kolit-35 Crohn) tanısı almış olan hasta ile 30 sağlıklı kontrol olguyu içermektedir. Çalışmamızda enzimatik metot kullanılarak serum ß2M düzeyleri ölçüldü. İBH hastaları hastalık aktivitesine göre aktif ve remisyonda olmak üzere iki gruba ayrıldı. Anatomik tutulum bölgelerine göre Ülseratif kolit(ÜK) hastaları sol tip ve pankolit; Crohn hastaları(CH) hastaları ileit, ileokolit (az sayıda izole kolit olguları bu gruba dahil edildi) olarak gruplara ayrıldı. Tüm bu gruplarda ß2M düzeyleri karşılaştırıldı.Sonuç olarak CH ve ÜK hastalarında ortalama serum ß2M düzeyleri sağlıklı (kontrol) gruptan belirgin olarak yüksekti. Hastaların aktif dönemlerinde ß2M düzeyleri remisyona dönemlerine göre anlamlı yüksek bulundu. ÜK ve CH grupları arasında ß2M düzeylerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmadı. Serum ß2M seviyeleri İBH hastalarında hastalık aktivitesini göstermekte kullanılabilir bir parametredir.Anahtar kelimeleri: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, beta 2 mikroglobulin
Özet (Çeviri)
The inflammatory bowel diseases (IBD) are chronic inflammation of the digestive tract. The mucosa of the colon and small intestine of patients are common lymphoplasmacytoid cell infiltration. The inflammatory markers plays role in this inflammatory reaction such as lymphokines, cytokines and leukotriene. Beta 2 microglobulin (ß2M) is a low molecular weight protein (11800 d) mainly released from activated lymphocytes. In the study we examined ß2M serum levels in patients suffering from IBD, to assess the extent of the disease and the possible correlation between these serum levels and the activity of IBD. Erytrocyte sedimantation rate (ESR), white blood cell count (WBC) and C-reactive protein (CRP) are known to be good predictors of disease activity in IBD. Serum ß2M levels increase in all chronic inflammatory and autoimmune disease. This increase is linked to the severity and extant of inflammation. Overall, 78 IBD patients and 30 healthy controls were enrolled. We examined ß2M serum levels in 43 ulcerative colitis (UC) patients, 35 with Crohn?s disease (CD) and 30 control subjects, using an enzymatic method. UC and CD patients were divided into two groups according to disease activity: Active and remission. Subjects were divided into two groups according to extend of disease: Left and pancolitis for UC ; İleitis and ileocolitis for CD. All groups were compared for the mean serum ß2M levels. As a result, mean ß2M values were significantly higher in UC and CD patients than in healthy controls. Mean ß2M values were significantly higher in IBD activity than remission. The difference between groups (UC and CD) in terms of serum ß2M levels was statistically insignificant. Serum ß2M levels may be used as indicator to demostrate disease activity in patient with İBH.