Konjenital kalp cerrahisinde risk skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the risk evaluation systems in congenital heart surgery
- Tez No: 324246
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 01.01.2011-30.10.2012 tarihleri arasında konjenital kalp cerrahisi geçirmiş 18 yaşından küçük 467 hastanın bilgileri taranarak, konjential kalp cerrahisinde mortalite ve morbidite riskinin değerlendirilmesinde kullanılan ?RACHS-1 (Risk Adjustment in Congenital Heart Surgery-Konjenital Kalp Cerrahisinde Risk Belirleme)? ?Aristotle Temel Zorluk Skorlaması (ABS) (Aristotle Basic Complexity Score)? ve ?Aristotle Kapsamlı Zorluk Skorlaması (ACS) (Aristotle Comprehensive Complexity Score) sistemleri ile hastaların risk puanlamaları yapıldı. 467 dosyanın 413'ünden sağlıklı veriler elde edildi, sağlıklı veriler alınamayan 54 hasta çalışma dışı bırakıldı. Elde edilen veriler, Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılarak, bu sistemlerin mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesinde ne kadar etkin oldukları ve birbirlerine üstünlükleri araştırıldı. Çalışma sonucunda her üç sistemin de mortalite ve morbiditeyi değerlendirmede etkili olduğu; bunlar içinde olayı ön görmede en başarılı sistemin ACS sistemi olduğu, bunu RACHS-1 sisteminin izlediği, bu sistemler arasında ABS sisteminin diğer ikisine göre olayı ön görmede daha yetersiz olduğu görüldü. Zamana bağlı mortalitenin tespit edilmesinde bu testlerin sıralamasının değiştiği, uzun dönemde mortaliteyi RACHS-1 sisteminin daha iyi değerlendirildiği görüldü. Ayrıca daha önce değerlendirilmemiş bir kavram olan RACHS-1 sistemi ile morbiditenin belirlenmesinin de mümkün olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Between 01.01.2011-30.10.2012, 467 patient?s information who underwent congenital heart surgery under 18 years old, in Hacettepe University, School of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery enrolled retrospectively and evaluated with the risk adjustment systems ?RACHS-1 (Risk Adjustment in Congenital Heart Surgery)? ?ABS (Aristotle Basic Complexity Score)? and ?ACS (Aristotle Comprehensive Complexity Score)? in congenital heart surgery. Healthy data aqcuired from 413 files out of 467 and 54 patient excluded from study. Data acquired from these systems compared with Mann-Whitney U method, to understand how these systems effective on state of the mortality and morbidity risk and advantages of each one, to one another. As the result of the study, each of these systems showed success to evaluate mortality and morbidity; among these systems, ACS was the better predictor of mortality and morbidity, RACHS followed this system, and the ABS system is the less effective scoring system to evaluate mortality and morbidity. Time-dependent changes in the oreder of the tests for detection of long-term mortality, RACHS-1 system was evaluated as the best. Moreover, RACHS-1 system found as a predictor of morbity, which never evaluated before.
Benzer Tezler
- Konjenital kalp cerrahisi operasyonu sonrası farklı risk skorlarının mortalite ve morbiditeyi tahmin etmedeki etkisi
After congenital heart surgerymortality and morbidity of different risk scoreseffect on forecasting
MEHMET SALİH KARA
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2023
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bilimleri ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERKUT ÖZTÜRK
- Konjenital kalp cerrahisinde risk skorlarına göre kan kullanımı standardizasyonu
Blood use standardization according to risk score on congenital heart surgery
ENGİN KARAKUŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2015
HematolojiEge ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYIK
- Açık kalp cerrahisi uygulanan pediatrik olgularda Kardiyopulmoner Bypass'ın kognitif fonksiyonlara etkileri
Effect of cardiopulmonary bypass to cognitive functions on pediatric cardiovascular surgery patients
BAHATTİN ÇİFTÇİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiÇukurova ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ORHAN KEMAL SALİH
- Konjenital kalp cerrahisi geçirecek volüm ve basınç yükü olan iki grup hastanın pre-operatif ve post-operatif BNP değerleri ile post-operatif seyir ve mortalite morbidite ilişkisinin araştırılması
The plasma levels of brain natriuretic peptide in congenital heart disease with different types of cardiac load
NURŞEN TANRIKULU
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2005
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiSağlık BakanlığıAnesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ SEYFİ YALIM YALÇIN
- Konjenital kalp hastalarında brain natriüretik peptide'in preoperatif ve postoperatif plazma düzeyleri ve prognostik önemi
Preoperative and postoperative plasma levels of brain natriuretic peptide and prognostic importance on congenital cardiac diseases.
HÜLÜSİ HELVACİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2010
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiUludağ ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. IŞIK ŞENKAYA SIĞNAK