Hepatosteatozlu hastalarda anti-HBC seropzitifliği ve serum adipokinlerinin düzeyi arasındaki ilişki
Anti-hbc seropositivity patients who have hepatosteatosis and the relationship between the level of serum adipokine
  1. Tez No: 324251
  2. Yazar: SEÇİL ÇALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT TANER GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Non alkolik yağlı karaciğer (NAYKH), HBV, İnsülin direnci, Hepatosteatoz, Non alcoholic fatty liver (NAFLD), HBV, Insulin resistance, Hepatosteatosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Toplumumuzda, hem steatozun hem de HBV ile karşılaşma oranının yüksek olması, literatür ışığında, bu ikisinin birbiriyle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Hepatosteatozun, kriptojenik nedenli sirozların yaklaşık %50'sinin etyolojisinde rol oynadığı göz önüne alındığında, hepatosteatozun önlenmesi bir anlamda sirozun da önlenmesi şeklinde yorumlanabilir. HBV'nin steatojenik etkisi birçok çalışmada ortaya konsa da, anti-HBc IgG (+)'liği olan hastalarda hepatosteatoza yol açıp açmayacağı, eğer açarsa ne derece etkili olabileceği henüz bilinmemektedir.Bu çalışmada amaç, HBV ile karşılaşmış kişilerde insülin direnci ve serum adipokinlerin düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bunun için; USG ile hepatosteatozu olan 80 hastanın ayrıntılı fizik muayene ve anemnezi alındı. Biyokimya tetkikinde yağ profili ve karaciğer enzimleri çalışıldı, ayrıca açlık kan şekeri ve insülin düzeylerine göre insülin direnci HOMA-IR (Homeostasis Model Assesment-Insulin resistance) skoru aşağıdaki formül ile hesaplandı.(HOMA-IR = Açlık insülin değeri (?IU/ml) X Açlık glukoz değeri (mg/dL) / 405)HOMA-IR düzeyi 2.7 ve üzerinde olan değerler insülin dirençli olarak kabul edildi. HOMA-IR > 2.7 olan hastalarda anti-HBc IgG bakıldı.Anti-HBc IgG düzeyi ELISA (Enyzme Linked İmmuno Sorbent Assay) yöntemi ile, çalışıldı. Anti-HBc IgG (+) ve antiHBc IgG (-) olan vakalarda serum örneğinden adiponektin, resistin, leptin bakıldı. Anti-HBc IgG (+) grupta leptin değerleri 31569.72 ±14027.64 ng/ml bulunurken, anti-HBc IgG (-) grupta 25410.73±10978.26 ng/ml saptandı. Her iki grup arasında leptin ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdi (p=0,047). Ancak, hem Anti-HBc IgG (+) grupta hem de anti-HBc IgG (-) serum adiponektin ve resistin seviyesi açısından anlamlı bir faklılık saptanmadı. Sonuçta çalışmamızda USG ile hepatosteatozu bulunan HBV ile karşılaşmış hastalarda hastalarda leptin seviyesinin yüksek bulunması NAYKH etyolojisinde anti-HBc IgG(+) liğinin de yer alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe fact that both hepatostatosis and the rate of HBV exposure are common in our population suggests that these two entities may be related to each other in the light of the literature. The frequency of cryptogenic cirrhosis is still about 16-20% among the other causes of cirrhosis. Considering that hepatosteatosis causes about 50% of cryptogenic cirrhosis, preventing hepatosteatosis may be conceived as preventing the development of cirrhosis. Although many trails have demonstrated steatogenic effect of HBV, it is unclear whether the positivity of anti-HBc IgG results in hepatosteatosis, and even if so, its role in the development of hepatosteatosis.The aim of this study is to investigate the relationship between insulin resistance and serum adipokines levels in individuals who previously exposed to hepatitis B.USG-determined 80 patients with hepatosteatosis are included in this study, with detailed physical examination and the medical history. Biochemical parameters include lipid profile and transaminases as well as fasting blood glucose and insulin levels. Using fasting blood glucose and insulin levels, HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment-Insulin resistance) was calculated as follows;(HOMA-IR = Fasting insulin value (?IU/ml) x Fasting glucose value (mg/dL)/405)HOMA-IR > 2,7 was described as insulin resistance, and these patients was investigated for anti-HBc IgG positivity. Anti-HBc IgG value was analyzed by ELISA (Enyzme Linked Immuno Sorbent Assay). Level of adiponectin, resistin and leptin in serum sample were analyzed in cases with Anti-HBc IgG (+) and anti-HBc IgG (-). While the level of leptin in anti-HBc IgG (+) group was 31569,72 ±14027,64, it is detected as 25410,73±10978,26 in anti-HBc IgG (-) group. The levels of leptin in anti-HBc IgG (+) and anti-HBc IgG (-) group are found statistically significant, 31569,72 ±14027,64 and 25410,73±10978,26 respectively, p=0,047. But there was no difference between two groups in the level of adiponectin and resistin. Exposed to hepatitis B previously, in individuals with hepatosteatosis determined by USG, high level of leptin may be associated with NAFL, and anti-HBc IgG positivity should be taken into consideration in this context.