Tip-2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda empagliflozin tedavisinin HSI (Hepatik steatoz indeksi) ve FSI (Framingham steatoz indeksi) skorlarına etkisi
  1. Tez No: 723127
  2. Yazar: ESMA MERVE ARDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA MÜŞERREF TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Empagliflozin, Framingham Steatoz indeksi(FSI), Hepatik Steatoz indeksi(HSI), SGLT-2 inhibitörü, Tip 2 Diyabetes mellitus (Tip2DM), Empagliflozin, Framingham Steatosis index (FSI), Hepatic steatosis index(HSI), SGLT-2 inhibitor, Type 2 Diabetes mellitus (Type 2DM)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Tip 2 Diyabet dünyada diyabetin en sık görülen tipi olup tüm diyabetlilerin %90-95 ini oluşturur. Mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonların yanı sıra NAYKH da tip2DM nin komplikasyonu olarak görülmekte ve tüm diyabetlilerin NAYKH açısından taranması önerilmektedir. Artan obezite ve tip2DM sıklığı ile NAYKH kaynaklı hepatoselüler kanser oranları hızla artmakta bu nedenle NAYKH gelişiminin ve ilerlemesinin önlenmesi önem kazanmaktadır. NAYKH tanısında biyopsi ve görüntüleme yöntemleri pahalı ve pratik olmadığından riskli popülasyonların taranması için non invaziv testler geliştirilmektedir. SGLT-2 inhibitörleri diyabet tedavisinde kullanılan yeni nesil oral anti diyabetik grubu ilaçlardır. Yapılan klinik araştırmalarda SGLT-2 inhibitörlerinin NAYKH 'yi iyileştirebildiği gösterilmektedir. Biz de çalışmamızda SGLT-2 inhibitörü olan empagliflozin ile tedavinin NAYKH tanısında non invaziv test olarak kullanılan HSI ve FSI skorlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmada 21.07.2021-29.10.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran tip2DM tanılı, mevcut tedavilerine empagliflozin eklenen 18-75 yaş arası 59 hasta alındı. Hastalar 12 hafta süresince 10 mg/gün empagliflozin tedavisi ile izlendi. Hastaların tedavi öncesi ve sonrasındaki biyokimyasal parametereleri, bel çevresi, VKİ, sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümleri kaydedildi. Veri analizi ve istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Empagliflozin tedavisi sonrası hastaların kilo(p0,05). Sonuç: Empagliflozin ile 12 haftalık tedavi sonrasında hastaların VKİ, bel çevresi, glukoz, HbA1c, AST, ALT değerleri ile HSI ve FSI skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düşüş görüldü. Bu da bize SGLT-2 inhibitörlerinin tip2DM tedavisinde hepatosteatozu iyileştirmede kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Type 2 Diabetes is the most common type of diabetes in the world and constitutes 90-95% of all diabetics. In addition to microvascular and macrovascular complications, NAFLD is also seen as a complication of type2DM and it is recommended that all diabetics be screened for NAFLD. With the increasing prevalence of obesity and type2DM, the rates of hepatocellular cancer originating from NAFLD are increasing rapidly, therefore it is important to prevent the development and progression of NAFLD. Since biopsy and imaging methods are expensive and impractical in the diagnosis of NAFLD, non-invasive tests are being developed to screen risky populations. SGLT-2 inhibitors are new generation oral antidiabetic drugs used in the treatment of diabetes. In clinical studies, it has been shown that SGLT-2 inhibitors can improve NAFLD. In our study, we aimed to investigate the effect of treatment with empagliflozin, a SGLT-2 inhibitor, on HSI and FSI scores, which are used as non-invasive tests in the diagnosis of NAFLD. Materials and Methods: In this prospectively designed study, 59 patients aged 18-75 years, diagnosed with Type2DM, who applied to the Internal Medicine outpatient clinics of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 21.07.2021 and 29.10.2021, were added empagliflozin on their current treatment. The patients were followed up with empagliflozin 10 mg/day for 12 weeks. Biochemical parameters, waist circumference, BMI, systolic and diastolic blood pressure measurements of the patients before and after the treatment were recorded. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used for data analysis and statistical analysis. Results: After empagliflozin treatment, patients' weight(p0.05). Conclusion: After 12 weeks of treatment with empagliflozin, statistically significant decreases were observed in patients' BMI, waist circumference, glucose, HbA1c, AST, ALT values, and HSI and FSI scores. This makes us think that SGLT-2 inhibitors can be used in the treatment of type 2DM to improve hepatosteatosis.