Psoriaziste serum total ige, eozinofil katyonik protein ve eozinofil düzeyleri
Serum total ige, eosinophil cationic protein and eosinophil levels in psoriasis
  1. Tez No: 324256
  2. Yazar: İBRAHİM YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, Total IgE, Eozinofil Katyonik Protein (ECP), Eozinofil, Psoriasis, total IgE, eosinophil cationic protein (ECP), eosinophil
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Psoriazis kronik, otoimmün, inflamatuvar bir hastalıktır. Etyopatogenezi net açıklanamamaklabirlikte patogenezde Th1 hücre aracılı keratinosit proliferasyonu mevcuttur. Ancak klinik tablokötüle?tikçe Th2'ye doğru bir geçi? olduğu gösterilmi?tir. Son yapılan ara?tırmalarda, psoriazistetotal IgE ve ECP düzeylerinde artı? olduğu saptanmı?tır. Bu nedenle psoriazis patogenezinde Th2sitokinleri ve mediatörlerinin de rolü olduğu dü?ünülmektedir. Bu ara?tırmada, psoriazishastalarında total immünglobulin E (IgE), eozinofil katyonik protein (ECP) ve eozinofil düzeylerive elde edilen sonuçların klinik ?iddetle korelasyonunun ara?tırılması planlandı. Psoriazis veatopi arasındaki muhtemel ili?kinin ara?tırılması amaçlandı.Çalı?maya prospektif olarak Mart 2011 - Mart 2012 tarihleri arasında Bülent Ecevit ÜniversitesiAra?tırma ve Uygulama Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümüne ba?vuran 46 psoriazishastası ve 42 gönüllü sağlıklı birey dahil edildi. Hastalardan ve sağlıklı gönüllülerden total IgE,ECP ve eozinofil düzeylerinin ara?tırılması amacıyla 2 tüp 5 cc venöz kan alındı. Öncellikle hastaverileri, sağlıklı kontrol grubu verileri ile kar?ıla?tırıldı. Hastalık ?iddeti Psoriazis Alan ?iddet?ndeksi (PASI)'ne göre hafif, orta ve ?iddetli olarak gruplandırıldı. Psoriazisli hastalarda cinsiyet,aile öyküsü, PASI, hastalık süresi ve psoratik artrit (PsA) varlığı gibi klinik özellikler ile serumtotal IgE, ECP ve eozinofil düzeyleri arasındaki ili?ki incelendi.Fluoroenzimimmünoassay yöntemiyle yapılan incelemede, psoriazisli hastalarda total IgEdeğerleri kontrol grubuna göre anlamlı bir ?ekilde yüksek saptandı (p=0.001). Serum ECP veeozinofil düzeyleri açısından iki grup arasında istatistiksel fark gözlenmedi (p=0.432, p=0.630).PsA öyküsü olan ve olmayan hastalar arasında serum total IgE, ECP ve eozinofil düzeyleriarasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (her biri için p>0.05). Psoriazis hastalarındaserum total IgE, ECP ve eozinofil değerleri arasında korelasyon gözlenmedi (p>0.05). Ayrıca,PASI skoruna göre hastalık ?iddeti ve hastalık süresi ile deği?kenler arasında ili?ki saptanmadı.Psoriazis hastalarının aksine, sağlıklı kontrollerde ECP ve eozinofil düzeyleri arasında ortaderecede pozitif korelasyon saptandı (r=0.48, p=0.001).Sınırlı sayıda hasta ile yaptığımız bu çalı?ma, psoriazisli hastalarda Th2 varlığını kısmenyansıtmaktadır. Psoriaziste, Th2 lenfosit rolünün daha iyi anla?ılması için daha geni? kapsamlıçalı?malara ihtiyaç vardır. Ayrıca, psoriaziste, Th2 sitokinlerden IL-4 ve IL-10 üretimini arttırantedavi modalitelerinin üzerinde daha fazla durulması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is known as a chronic, autoimmune, inflammatory disease. Its etiopathogenesis isnot clearly explained, however, Th1-cell-mediated keratinocyte proliferation is seen inpathogenesis. But, it is shown that transition towards Th2 if the clinical situation get worse.Latest investigations determined the high levels of total IgE an ECP in psoriasis. Therefore,Th2 cytokines and mediators is believed to play a role in the pathogenesis of psoriasis. Inthis study, it is planned to investigate serum total IgE, eosinophil cationic protein (ECP) andeosinophil levels in patients with psoriasis and correlation the results of data with clinicalviolence. We examined the probable relation between psoriasis and atopy.In this prospective study, 46 patients with psoriasis who applied and 42 healthy volunteersubjects were included between the dates of March 2011 - March 2012 to the Department ofDermatovenerology in Bülent Ecevit University Hospital. 2 tubes of 5 cc venous blood weretaken from patients and healthy volunteers to investigate total IgE, ECP and eosinophillevels. Firstly, we compared the data of the patients and healthy control groups. Severity ofdisease divided into three groups according to the PASI as mild, moderate and severe. Weexamined the relation between serum total IgE , ECP, eosinophil levels and clinical featureslike gender, family history, PASI, during of the disease, PsA in patients with psoriasis.In examination with flouroenzymeimmunoassay method, total IgE levels was significantlyhigher when compared with control group (p=0.001). Serum ECP and eosinophil levels didnot differ statistically between two groups (p=0.432, p=0.630). There was no statisticallysignificant difference in serum total IgE, ECP, eosiophil levels between patients with andwithout a history of PsA (for each one p>0.05). There was no correlation between serumtotal IgE levels and ECP and eosinophils in patients with psoriasis (p>0.05). In addition, wedidn't find correlated data between the variables and disease severity according to the PASIscore and duration of illness. In contrast to psoriasis patients, healthy controls had amoderate positive correlation between ECP and eosinophil levels (r=0.48, p=0.001).This study done with a limited number of patients, reflects partially presence of Th2lymphocyte in patients with psoriasis. There is a need of more extensive studies for a betterunderstanding the role of Th2 lymphocyte in psoriasis. In addition, we suggest to focus moreon treatments that induce the production of Th2 sitokins IL-4 and IL-10 in psoriazis.